Розопроизводителите могат да кандидатстват за извънредни субсидии

Производителите на маслодайни рози ще могат да кандидатстват за подпомагане по схемата de minimis в периода между 2 и 13 юли, съобщиха от земеделското министерство. Каква е точната сума, която ще бъде отделена за подпомагането, обаче ще стане ясна след приемане на заявленията.Розопроизводителите могат да кандидатстват за извънредни субсидии.

Резултат с изображение за розобер

Извънредната помощ за този отрасъл идва след протести заради ниските изкупни цени. От агроведомството обещаха и закон за маслодайната роза, чийто проект трябва да бъде изготвен през лятото.

До 15 хил. евро на стопанство

Отпусканата сега помощ за розопроизводителите не може да надхвърля 15 хил. евро за период от три години според правилата на схемата de minimis. Кандидатите за нея трябва да бъдат регистрирани земеделски производители, става ясно от съобщение на земеделското министерство.

„Подпомагането се предоставя на площ за покриване на част от разходите по отглеждане на културата маслодайна роза“, е посочено в информация, като е допълнено, че конкретната ставка на хектар ще бъде определена след подаването на всички заявления за участие по схемата, информира в.Капитал. По предварителна информация се очаква подпомагането за розопроизводителите да бъде около 0.30 лв. на килограм, а общата сума да достигне между 3 млн. и 4 млн. лв.

Очаква се закон за розата

Настоящото подпомагане за розопроизводителите идва след серия протести на фермери заради ниските изкупни цени в началото на кампанията. По думите на производители през тази година предлаганите цени са били под 2 лв. за килограм при около 3.50 лв. през миналата година. В средата на май по време на протест в района на Карлово земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че намалението на цените е свързано с увеличението на площите, засети с маслодайни рози и високата реколта през тази година, която дестилериите не могат да преработят заради липса на капацитет. Същевременно обаче той съобщи, че влияние оказва и фактът, че част от преработвателите смесват българското розово масло с внесено от Турция, Иран и Тунис, с което се влошава качеството му и съответно цената пада. Порожанов обеща да се изготви специален закон за маслодайните рози, които регулира отношенията в сектора. Очакванията са неговия проект да бъде представен през лятото.

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *