Ромски кражби причинили щети за 4 млн. лв. на Полимери АД

Набезите на местното ромско население започнали през месец ноември 2011 г. и досега са регистрирани около 10 случая. Последният от тях беше миналата седмица. Тогава бяха задигнати три  нивосигнализатора, които са радиоактивни източници. Крадците отмъквали титанови вентили, увредили тръбопровод, разрушили сгради и инфраструктура, оплакаха се от ръководството на „Полимери”.
 
„Ако тези граждани бяха добре интегрирани от Община Девня и имаха препитание, нямаше да има кражби. Вината за последната от тях, щетите от която могат да достигнат до 1.8 млн долара, не е наша”, заяви финансовият директорът на завода Галин Стоянов на пресконференция. Докато тя течеше, 50 цигани са се опитали да плячкосат съоръжение на предприятието, стана ясно още от думите му. „Срещу тях трябва да бъдат изпратени 50 охранители, но нямаме възможност да наемем толкова. При нас през деня на смяна са 4 души, а през нощта – 8. Чувал съм, че срещу пари пазачите пускат роми на територията на „Полимери”, но нямам доказателства. Възможно е да сменим охранителната фирма”, каза още Стоянов.
Всички нивосигнализатори в завода, които са общо 13, ще бъдат транспортирани в хранилището за радиоактивни отпадъци край село Нови Хан. Радиационният фон в завода не е повишен заради последната кражба, увери изпълнителният директор Милена Шопова.
Циганските кражби са нанесли най-малки финасови загуби на „Полимери” през последните години. Ръководството е пресметнало, че общите щети и пропуснати ползи възлизат на близо 319 млн. лв. Сумата се формирала от неработещите електролиза и когенерация, прекъснатата жп връзка на завода и средствата, които от завода претендират, че Национална електрическа компания им дължи.
92 души работят в момента в завода. Директорът на дъщерното дружество „Полимери инвест” Ивайло Маринов анонсира, че се планират инвестиции в размер на 280 млн. евро в следващите години.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *