„Росатом“ регистрира АО „НоваВинд“ в стратегия „Ветроенергетика“

„Росатом“ – водещата руска държавна корпорация регистрира АО „НоваВинд“ като нова управляваща компания за реализиране на стратегията в направление „Ветроенергетика“ с уставен капитал от 1,101 млрд. рубли. За генерален директор на компанията бе назначен Александър Корчагин.

АО „НоваВинд“ ще консолидира всички активи на „Росатом“ в областта на ветроенергетиката.

„Успешното излизане както на вътрешния, така и на международния пазар на вятърната енергетика и развитието на нови продукти в енергетиката изисква максимална концентрация на управлението за успешната реализация на тези програми на „Росатом“. Решението на такава амбициозна задача изисква формирането в Русия на абсолютно нови компетенции за създаване и управление на вятърни паркове, организиране на серийно производство на вятърни турбини, организиране на услугите след продажбата, компетентност в областта на маркетинга, разработването и продажбата на нови продукти. Имайки предвид факта, че ние реализираме проекта за ветроенергетиката в международно сътрудничество с холандската компания Lagerwey, е необходимо да се отдели ветроенергетиката в самостятелно бизнес направление“. Това коментира Александър Корчагин по повод създаването на новата компания.

АО „ВетроОГК“, която от 2016 г. реализира проекти за създаване на вятърни електроцентрали с обща мощност 970 МВт и пристъпва към най-мащабната в Русия програма за локализация на производството на вятърни турбини, ще влезе в състава на „НоваВинд“. АО „ОТЕК“ ще преотстъпи на „НоваВинд“ правата си по лицензионното споразумение с холандската компания Lagerwey. Впоследствие създадената управляваща компания ще стане акционер в съвместното предприятия с холандския партньор.

„Бизнесът в топлоенергетиката на АО „ОТЕК“, на която аз също съм директор, ще стане отделна бизнес единица. Управляващият екип на  ОТЕК се справи с решаването на задачите, които бяха поставени от „Росатом“. Ние успешно реализирахме нов ефективен модел на управление на бизнеса – за три години рентабилността на неатомния енергиен комплекс на „Росатом“ се увеличи два пъти. Сега е необходимо напълно да се съсредоточим върху проектите от новата енергетика“, отбеляза Корчагин.

Руската държавна корпорация „Росатом“ избра „Газпромбанк“ за доставчик на финансови услуги като организатор на финансирането и кредитор на проекта на корпорацията за строителство на ветропаркове.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *