Румъния получи предупреждение от ЕК за ценовия таван на газа

Европейската комисия предупреди Румъния, че одобреното в петък извънредно постановление, предвиждащо поставяне на таван на цената на природния газ, може да застраши инвестициите и да забави офшорния добив на газ от Черно море, предаде агенция Медиафакс.„Румъния има голям потенциал да играе важна роля в развитието на европейския пазар на природния газ (…) В този контекст е изключително важно Румъния да развие необходимата инфраструктура и да приложи адекватна законодателна рамка“, посочва комисията.
„Неподходящите и деформирани намеси на пазара на природния газ може да застрашат инвестициите и да забавят развитието на офшорната продукция на газ от Черно море и същевеременно да ограничат развитието на значими проекти за сигурността на снабдяването и солидарността на ЕС, като например втората фаза от проекта БРУА (България-Румъния-Унгария-Австрия)“, заяви говорителката на ЕК Наташа Берто.
В петък вечерта румънското правителство одобри извънредно постановление, включващо редица икономически мерки, сред които допълнително облагане на банките, енергийните и телекомуникационните компании, таван на цените на природния газ до 2022 г. и други.
Мерките, предложени от финансовия министър Еуджен Теодорович, целят да задържат бюджетния дефицит в рамките на определения от ЕС лимит от 3 процента от БВП, но според опонентите ще доведат до поскъпване на живота на румънците.
Австрийският канцлер Себастиан Курц, който беше на посещение в Румъния в петък, заяви, че австрийските компании може да се изтеглят от страната заради новите мерки, които според него може да доведат до загуба на работни места и увеличаване на цените, както и да отблъснат инвеститорите.
Фискалните промени, които бяха криткувани от президента Клаус Йоханис, предизвикаха протести в редица румънски градове. В Сибиу над 1000 души протестираха в събота, призовавайки за оставка на правителството и на лидерите на партиите от управляващата коалиция.
В град Клуж над 200 души протестираха срещу фискалните мерки, както и срещу плановете на правителството да даде амнистия и помилване на осъдени за корупция. Те скандираха „Оставка“, „Засрамете се“, „Правосъдие, а не коруция“ и „Не гонете повече младите хора от страната“.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *