Русия създаде суперкомпютър със собствен процесор

Суперкомпютърът на Ростех се базира на микропроцесор Елбрус-8С (източник: Ростех)

Държавната корпорация Ростех представи първия руски суперкомпютър с 8-ядрени микропроцесори Елбрус-8С. Машината е предназначена за високопроизводителни изчисления, обработка на „големи данни” и решаване на проблеми, които изискват максимално ниво на информационна сигурност.Русия създаде суперкомпютър със собствен процесор.

Суперкомпютърът се състои от стелажи, съдържащи компактни четирипроцесорни блейд сървъри с течно охлаждане. Този метод за отвеждане на топлината позволява да се намали размерът на модула и да бъдат разположени до 153 компютърни възела в един сървър, информира technews.bg.

Конфигурацията има изчислителна мощност 75 терафлопа при двойна точност – една стойка може да изпълнява до 75 трилиона операции с плаваща запетая в секунда. Общата мощност на суперкомпютъра е практически неограничена, тъй като стойките могат да бъдат комбинирани в изчислителен клъстер.

Всяко ядро ​​на 8-ядрения микропроцесор „Елбрус-8С”, базиран на руска архитектура „Елбрус”, е в състояние да изпълнява до 25 операции на такт. Архитектурата на процесора позволява значително увеличаване на производителността на приложенията за сметка на тяхната оптимизация.

„Четвъртото поколение микропроцесори Елбрус е подходящо за извършване на сложни математически изчисления и моделиране на невронни мрежи, които са в основата на технологиите за изкуствен интелект. Основната разлика на нашите ИТ системи е високото ниво на информационна сигурност”, казва Олег Евтушенко, изпълнителен директор на Ростех.Русия създаде суперкомпютър със собствен процесор.

В Елбрус няма вратички, които позволяват дистанционно влияние върху работата на системата и незаконен достъп до информацията, допълва шефът на компанията. Това ще позволи на руснаците да използват суперкомпютъра в чувствителни области, свързани с обработката на поверителна информация.

Отличителна черта на суперкомпютъра е високата енергийна ефективност. По-малко от 6% от цялата консумирана електроенергия се изразходва за охлаждането му. В конструкцията са интегрирани система за мониторинг на нивото на стелажа и алгоритми за управление на захранването, които увеличават енергийната ефективност и отказоустойчивостта.

Подсистемата за захранване осигурява възможност за работа в трудни условия с разширен диапазон на напрежението и повишено ниво на смущения. Сървърите имат вградена функционалност за дистанционна диагностика и управление. Възможно е да се използват различни комутиращи технологии, а изчислителните възли, захранващите устройства и модулите за хидрорегулиране поддържат „гореща смяна”, без да се прекъсва работата на системата.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *