Русия ще достави на Индия оръжие и бойна техника

Русия и Индия подписаха няколко споразумения във военно-техническата сфера след днешната среща на руския президент Владимир Путин и индийския премиер Нарендра Моди в морския курорт Гоа. Срещата между двамата се състоя в кулоарите на форума  на върха на БРИКС, Путин е начело на делегация в индийския щат Гоа за участие в осмата среща на високо равнище на страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка). предадоха ТАСС и Ройтерс. Москва е удовлетворена от развитието на военно-техническото сътрудничество с Делхи, заяви  Владимир Путин след преговорите  с Нарендра Моди, а Путин отбеляза, че Русия не само доставя оръжие и бойна техника, но и открива в Индия съвместно производство на най-модерните образци.
По-рано днес двете страни подписаха няколко споразумения във военно-техническата сфера – за доставка на руски зенитно-ракетни системи С-400, за производство на фрегати за индийските ВМС по проекта 11356, както и за създаване на смесено дружество за хеликоптери Ка-226Т. Предвижда се в Индия да бъдат произведени най-малко 200 хеликоптера Камов за индийските въоръжени сили, казаха индийски военни експерти. Създаването на тази обща компания е в програмата на Моди за изграждане на индустриална база за индийската отбрана, посочва Ройтерс.
Ракетните системи са предназначени за подсилване на индийската отбрана по границите с Китай и Пакистан, добавиха военните специалисти.
Общо 18 документа бяха подписани след срещата между двамата лидери и в тяхно присъствие. Приета е и декларация за подходите към постигане на световен мир и стабилност, уточни ТАСС.
Споразуменията обхващат сфери като космоса, въглеводородите, „интелигентните“ градове и железопътния транспорт, отбелязва ДПА.
След преговорите Путин съобщи, че съвместен руско-индийски фонд ще финансира съгласуваните между двете страни инвестиционни проекти в инфраструктурата и иновациите.
Освен това Русия и Индият подготвят междуправителствено споразумение за пети и шести блок на АЕЦ „Куданкулам“. По думите на Путин, цитиран от ТАСС, през следващите две десетилетия на основата на руски технологии в Индия могат да бъдат построени най-малко 12 атомни реактора. Руският държавен глава подчерта, че страната му е надежден доставчик на въглеводороди за индийския пазар. Роснефт планира десет години да изнася за Индия 100 милиона тона петрол, а Газпром е започнал изпълнението на договор за доставката на 2,5 милиона тона втечнен газ годишно. Страните са приели програма за разширяване на сътрудничеството в петролно-газовата област.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *