Руската икономика записва най-голямото си годишно понижение за 11 години

Руската икономика се е свила с 3,1% през 2020 г. на фона на коронавирусната пандемия. Това е най-драстичното понижение от 11 години насам, показват първоначалните данни на държавната статистика, публикувани в понеделник.Руската икономика записва най-голямото си годишно понижение от 11 години

Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки това понижението е под прогнозите. Анализатори, анкетирани от Ройтерс в края на 2020 г., очакваха руският брутен вътрешен продукт (БВП) да намалее с 3,7%, а от министерството на икономиката прогнозираха последно за спад от 3,9%, информира investor.bg.

Графика: Tradineconomics.com

Забавянето на икономиката през миналата година е било свързано с „ограничителните мерки, целящи справяне с коронавируса и на спад в световното търсене на енергийни източници“, допълват от статистическата служба „Росстат“.

Значително по-голямо бе икономическото свиване през 2009 г. и 1998 г. – съответно 7,8% и 5,3%. В периода между 2000 г. и 2008 г. руският БВП растеше средно с по около 7% на година.

По подразбиране през 2020 г. в Русия | ще се очакват новини > Икономика

В началото на 2020 г. – преди цената на петрола да се сринат и коронавирусната пандемия да се разпространи, икономическото министерство очакваше ръст на БВП от 1,9% след 2% повишение през 2019 г.

От министерството на икономиката в Москва очакват БВП да се върне към растежа през 2021 г., разширявайки се с 3,3%.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *