Руски министър в ареста с подкуп 2 млн. долара

Руски министър – този на икономиката – Алексей Улюкаев е арестуван по подозрение, че е получил подкуп за 2 милиона долара за издаване на положителна оценка, по силата на която петролната компания Роснефт е придобила 50 процента от „Башнефт“. Това предаде агеция Ройтерс, като цитира руския следствен комитет.Алексей Улюкаев е най-висшият държавен служител, арестуван в Русия след опита за преврат през 1991 г., посочва Ройтерс.
Следственият комитет, който се отчита пряко пред президента Владимир Путин, съобщи, че предстои на задържания министъпр да бъдат предявени обвинения. Той е бил арестуван още през нощта, веднага след като е бил разпитан.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред ТАСС, че това са наистина сериозни обвинения, които изискват наистина сериозни доказателства“. Той се въздържа да отговори дали има опасения, че случилото се ще нанесе удар по инвестиционния имидж на страната. „При всички случаи, решение може да бъде взето единствено от съда“, подчерта прес-секретарят на руския президент.
„В момента е нощ. Не знам, дали е докладвано на президента“, бе отговорът му дали Путин е осведомен за задържания министър.
По-рано руското следствие съобщи, че министърът е подозиран за приемането на подкуп в размер на голяма сума. Според властите той е получил два милиона долара, за да даде положителна оценка от страна на министерството, позволяващо „Роснефт“ да получи контролния пакет акции на „Башнефт“

При тези известни факти срещу него е възбудено дело за получаване на подкуп в особено големи размери. Максималното наказание за това престъпление, ако бъде доказано в съда, е глоба в размер до 80 до 100 пъти размера на взетия подкуп и лишаване от право да заема определени длъжности в срок от осем до петнадесет години или глоба до 70 пъти взетия подкуп и лишаване от свобода за осем до петнадесет години. Спрямо Улюкаев са предприети необходимите оперативно-следствени действия. Контролираната от Кремъл компания Роснефт купи 50 процента от „Башнефт“ за 330 милиарда рубли (5 милиарда долара) през октомври, отбелязва Ройтерс.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *