Руски фирми и банки дават Кипър на съд

Големите вложители в кипърските банки, повечето от които са руски, са заплашени да изгубят до 40 на сто от депозитите си (над 100 хил. евро), поради което си струва да се опита воденето на съдебни дела за тези пари. Междувременно кипърският министър на финансите Михалис Сарис заяви в ефира нанационалната телевизия на страната, че големите вложители във втората кипърска банка по пазарна капитализация Cyprus Popular Bank (Laiki), ще се наложи да се примирят с отписване на 80% от депозитите си.Според юристи вероятно руските вложители ще имат основание да съдят само отделни банки. “Хората са просто разочаровани и се опитват да намерят начин да държат парите си на разстояние от Кипър”, коментират от консултантската компания Goltsblat BLP, цитирани от Investor.bg.
Три банки от Русия са потърсили консултацияза възможностите да водят съдебни дела, съобщава и Стивън Филипсън, партньор в базираната в Лондон юридическа фирма PCB Litigation.Скептицизмът за вероятността за успех обаче преобладава. “Ако Кипър позволи на двете най-големи банки просто да умрат и не приемат данъка върху депозитите, тогава няма да има никакъв шанс за предприемане на съдебни дела”, смятат от Goltsblat. Междувременно рейтинговата агенция Moody’s предупреди, че необичайният спасителен план за Кипър оказва допълнителен натиск върху някои страни от еврозоната, заплашени от понижаване на рейтингите. Освен това според Moody’s той показва, че ръководителите от ЕС са надценили способностите си за ограничаване на кризата.
Пазарни анализатори се опасяват, че може да бъде установен опасен прецедент за бъдещите спасителни планове, а регионът може да стане податлив на  масови тегления на средства  от банките ЕЦБ обаче се опита да отхвърли предположенията, че тактиката, използвана в Кипър, може да се превърне в модел за спешно финансово спасяване на страни в еврозоната. Никозия започва разследване за злоупотребите, довели страната до финансов колапс, стана ясно още вчера. Създава се работна групакоято ще има ясни правомощия и срокове да посочи виновниците за кризата.В разгара на скандалите в Никозия вчера централната банка на страната  уволни главния изпълнителен директор на най-големия трезор – Bank of Cyprus, Янис Кипри.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *