Ръстът на американската икономика подкрепи европейските борси

Европейските акции се възстановиха от достигнатото триседмично дъно, след като беше публикувана втората оценка за икономическия растеж в САЩ през първото тримесечие, предаде Bloomberg.
Общоевропейският Stoxx Europe 600 се повиши с 0,4 на сто до 303 пункта, след като вчера изтри 1,9% заради опасенията, че Федералният резерв на САЩ може скоро да намали темповете на изкупуване на облигации заради възстановяването на икономиката. Индексът е на път да отбележи над 2 на сто повишение за целия май, като така ще разшири най-дългата си серия от месечни повишения от 1997 г., отбелязва информационната агенция.
В Германия DAX 30 добави 0,76% до 8 400 пункта, във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0,45% до 6 657 пункта, а във Франция CAC 40 регистрира ръст от 0,55% до 3 996 пункта.
“Инвеститорите трябва да бъдат внимателни”, предупреждава обаче Стюарт Ричардсън от RMG Wealth Management. “Ще има и лоши дни за пазарите, но го има вярването, че Федералният резерв ще се придържа към плановете”, допълва той.
По-рано днес стана ясно, че икономическото доверие в еврозоната е нараснало повече от очакваното през май. Еврокомисията съобщи, че икономическото доверие е регистрирало ръст от 0,8 пункта до 89,4 пункта, докато експерти, анкетирани от Ройтерс, очакваха индексът на икономическото доверие да достигне 89 пункта.
По-късно втората оценка на икономическия растеж в САЩ показа, че той е бил малко по-бавен, отколкото показваше първоначалната – 2,4% през първото тримесечие на годишна база, а не 2,5%, както съобщи американското търговско министерство по-рано. Това възобнови надеждите, че Фед ще се придържа към икономическите стимули и няма да намалява темповете на изкупуване на облигации.
Акциите на Lonmin поскъпнаха с близо 6 на сто, като поведоха напред производителите на ценни метали. Пазарната оценка на Fresnillo се повиши с над 6 процента, което е най-големия й ръст от 6 седмици.
Акциите на STMicroelectronics – най-големият европейски производител на полупроводници, поскъпнаха с 2,1% в париж, а тези на Infineon Technologies – вторият най-голям производител, с 3,3%, след като JPMorgan Chase & Co. написа в доклад до клиенти, че промените в запасите на индустрията ще подкрепят позитивния цикъл.
Акциите на Pirelli добавиха над 3 на сто, след като Goldman Sachs Group Inc повиши оценката си за компанията от “продавай” до “неутрална”.
Същевременно пазарната оценка на SBM Offshore NV изтри над 2 на сто, след като Morgan Stanley препоръча акциите да се продават, на Tesco изтри 1,5% също заради променена оценка, но този път на JPMorgan.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *