Ръст на БВП в Еврозоната

По неревизирани данни на европейската статистика Евростат БВП на еврозоната се повиши през периода юли – септември с 2,2% спрямо второто тримесечие, когато нарасна с 2,1%.

Накъде ни води пътят към еврозоната? - Money.bg

Спрямо година по-рано обаче растежът на БВП на еврозоната се забави рязко до 3,9% след подем с 14,4% през второто тримесечие и свиване с 1,1 в началото на годината.

В рамките на целия ЕС БВП нарасна през третото тримесечие с 2,1% спрямо предходните три месеца (когато също се повиши с 2,1%)  и с 4,1% спрямо същия период на 2020 г. след подем с 13,8% през второто тримесечие на настоящата година, информира economynews.bg.

Това е най-добрият икономически растеж на тримесечна база в еврозоната и целия ЕС от година насам, като до края на годината икономическата продукция е на път да достигне нивата от преди коронавирусната пандемия.

България е приета в чакалнята на еврозоната - На фокус

Потреблението на домакинствата допринесе за тримесечния растеж в ЕС и еврозоната съответно с 2,0 и с 2,1 процентни пункта. Държавните разходи добавиха само 0,1 пункта към БВП на ЕС и в частност на еврозоната, въпреки първите изплащания на средства от фонда за възстановяване на ЕС за зелени и дигитални инвестиции, докато брутното образуване на основен капитал спадна рязко, отнемайки 0,1 пункта от БВП на ЕС и 0,2 пункта от БВП на еврозоната.

Най-голям ръст през третото тримесечие спрямо периода април – юни отбеляза Австрия (ръст от 3,8%), Франция (3,0%) и Португалия (2,9%), докато най-слаб растеж има в Румъния (0,4%), Словакия (0,4%) и Литва (0.0%).

Според НСИ българската икономика регистрира за третото тримесечие 0,6% ръст спрямо същия период на 2020 г. Подобен растеж от 0,6% отчете и Латвия.

Евростат представи и данни, показващи нарастване на трудовата заетост в ЕС и еврозоната през третото тримесечие с по 0,9% спрямо предходните три месеца, като спрямо година по-рано заетостта се увеличи с 2,1 на сто.

За България заетостта се увеличи през третото тримесечие с 0,6% спрямо второто, когато нарасна с 0,7%. Спрямо година по-рано трудовата заетост в нашата страна нарасна през третото тримесечие с 1,9% след повишение с едва 0,1% през второто тримесечие на 2021 г.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *