Ръст на китайската икономика от 6.6%

През 2018 г. икономическият ръст на Китай вероятно ще достигне 6.6%, според редовен тремесечен доклад на Китайската академия на социални науки предава Радио Китай.Ръст на китайската икономика от 6.6%.

Резултат с изображение за китай икономика

През първото полугодие на тази година предлагането в китайската икономика запазва стабилното си развитие, плюс стабилната валутна политика и строгия финансов контрол, икономическият растеж на страната през второто тримесечие и първото полугодие ще бъде 6.7%.

За световната икономика, в доклада се посочва, че възстановяването ѝ не е равномерно. Докато американската икономика продължава да отбелязва силен ръст, то в Европа и Япония възстановяването се забавя.

Анализ за второто полугодие предупреждава да се следят проблемите в макроикономиката като търговския спор между Китай и САЩ, структурната реформа и финансовите рискове, развитието на пазара на недвижими имоти и прекалено бързото намаляване на инвестиции.

Прогнозата на анализаторите за БВП за Китай за цялата година е за ръст от 6.4%, а тази на Пекин – 6.5%. Икономиката на страната нарасна с 6.9% през 2017 г., надхвърляйки официалната цел от около 6.5%, отчасти поради синхронизираното глобално възстановяване.

Силният ръст на Китай през миналата година дойде на фона на големите опасения за финансовите рискове в азиатската страна в резултат на икономическото преструктуриране, ръководено от правителството. Втората най-голяма икономика в света се бори с дълговете в продължение на години, тъй като се опитва да балансира икономическата стабилност и потенциалния отрицателен ефект от рязко забавяне на икономиката.

Нараства и безпокойството за търговските отношения между Китай и САЩ, след като взаимно си наложиха нови вносни мита.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *