Само пазарът на земеделска земя не се е повлиял от кризата

Само през първата половина на тази година са направени 20 хиляди сделки повече, отколкото през цялата 2010 г. През 2011 са продадени 1 милион и 200 хиляди дка земя, което е близо четири пъти повече, отколкото преди десет години. Средната цена, на която се продава декар земеделска земя, в момента е между 360 и 420 лева. Според асоциацията, сериозните инвеститори пренасочват интереса си от златото към земята.
Над 20 на сто ръст бележат и рентите, които се изплащат тази година. Средната рента е 35 лева за декар, като в Добруджа нивата й достигат до 90 лева.
Движението на цените се диктува от по голямата конкуренция и желанието и възможността на хора, които до момента са наемали земя за обработване, вече да я закупят, тъй като тя е сериозен актив, с добра доходност и към нея ще се насочват интересите на инвеститори и от други клонове на икономиката. Това дава основание на Асоциацията на собствениците на земеделски земи да прогнозира ръст с десет процента на стойността на земята през следващата година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *