Само с е-дневници в училищата

От тази учебна година българското образование ще има нова интегрирана система за управление и това е Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО).

Учителският дневник отива в историята - DUNAVMOST.com

В тази система почти цялото ни образование ще се дигитализира и всички данни ще са в нея, каза в интервю за БТА Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование и директор на 51-во Средно училище „Елисавета Багряна“ в София.

НЕИСПУО на Министерството на образованието и науката е готова и образователните институции имат всички необходими условия, за да въведат електронните си дневници. Всички училища в страната трябва да водят дневниците си само в електронен вид от тази учебна година. Това важи също за детските градини, за Центровете за подкрепа на личностното развитие и за други образователни институции, информира dnes.bg.

В новата интегрирана система на образованието ще има и електронни досиета на учениците с информация за тях от първи до 12-и клас

В НЕИСПУО ще са всички данни за образованието ни – електронните дневници ще са в нея, ще има и електронни досиета на учениците с информация за тях от първи до 12-и клас, обясни Александров. Той уточни, че в това електронно досие ще има всичко, което се случва с даден ученик – всяко изпитване или бележка ще бъде публикувано в системата. Преместването на учениците също вече ще става по електронен път, а не с хартиен документ.

„Образователната ни система става най-дигитализираната система в България, защото до НЕИСПУО ще имат достъп 100 000 учители, 700 000 ученици и един милион и половина родители“, заяви председателят на Сдружението на директорите в средното образование.

Александров обясни, че „не отпада само хартиеният дневник, а отпада и т.нар. главна книга, в която се записваха оценките, след като завършат учениците – от първи до 12-и клас“. Отпадат и личните картони за учениците, които са след седми клас – в гимназиалния етап, като в тях се пишеха всичките срочни и годишни оценки на учениците от осми до 12-и клас. Също няма да я има и книгата, в която се попълваше информация за даден ученик от кое училище е дошъл. Всички тези данни ще ги има в новата интегрирана система за образованието, подчерта Александров. Като хартиен документ остава само личната карта за учениците.

„По отношение на отоплението на училищата се надявам, че нито една община и правителството няма да позволят да се затвори училище заради това, че не може да си плати газа. Предвидено е увеличение с 20 процента на издръжката на училищата за горивата в сравнение с миналата година, но ще се необходими повече средства за осигуряването на образователните институции с горива“, коментира Александров.

Над 1000 училища минават изцяло на е-дневник - News.bg

Той отбеляза, че часовете за пети, шести и седми клас ще бъдат по 40 минути.

Седмица преди началото на новата учебна година продължават да се търсят учители по информатика и по информационни технологии, по математика и по български език и литература. В по-големите градове специалистите по информационни и комуникационни технологии могат да си намерят по-добре платена работа от тази в училище, каза Александров.

Затова трябва да се помисли за стимул, например по национална програма тези дефицитни учители да получават допълнителни средства, за да имат интерес към преподавателска работа в образованието. Може да получават заплата от училищата, но да бъдат стимулирани с допълнителни средства към нея от национална програма в образованието.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *