Само 10 държави подкрепят България за Шенген

Това стана ясно след срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи в Брюксел. Всички знаят позицията на Холандия, е заявил министър-председателят на страната Фред Тевен. Тя беше първата държава-членка, която се противопостави на влизането на България в безвизовото пространство.
Холандия няма да подкрепи присъединяването поне до декември 2013 г., когато се очакват следващите мониторингови доклади на Европейската комисия.
Тевен е добавил, че и в момента няма да бъде взето никакво решение. Влизането на двете страни в Шенген ще бъде дискутирано най-вероятно в края на годината.
Още снощи стана ясно, че въпросът за членството на България и Румъния няма да бъде разглеждан на днешното заседание. Това обявиха от Ирландското ротационно председателство на Европейския съюз (ЕС), като добавиха, че решението ще бъде оставено за след 1 юли 2013 г. – когато Литва ще поеме тези функции.  Това потвърди в началото на заседанието и българският министър на вътрешните работи и вицепремиер в оставка Цветан Цветанов.
Необходимото за приемането на двете страни единодушие отново се оказа невъзможно, след като вече няколко страни-членки са против него. Германия заплаши с вето, Холандия заяви, че ще следва нейната позиция, Финландия също се обяви „против“, пише БНР.
Според димломатически източници резерви имат и други държави, като всички те сочат като основна причина корупцията и проблемите с върховенството на закона в България и Румъния. По-рано днес румънско издание съобщи, че и Франция се противопоставя на членството на двете балкански страни.
Така поетапното им присъединяване към Шенген се отлага най-рано за есента на тази година. По технически причини отварянето на въздушни граници е възможно само два пъти в годината – при смяната на зимното часово време с лятно и обратното.
През седмицата румънският министър-председател Виктор Понта обяви, че ако на срещата на министрите не бъде взето решение, присъединяването към свободната зона спира да бъде приоритет за страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *