Саркози – във водовъртежа на нова афера

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Чисти ли са ръцете му?

Във Франция се вихри държавна афера. Името й е „Карачигейт“. Става дума за раздаването на възлизащи на милиони подкупи и незаконно финансиране на една оръжейна сделка. А за президента Саркози се смята, че е замесен.

В началото на месеца публичност получи доклад на люксембургската полиция, съгласно който през две фирми-пощенски кутии от 1994-а година за сключването нацяла поредица оръжейни сделки са постъпвали милионни комисионни, включително за продажбата на три подводници на Пакистан – комисионни, които според френското законодателство до 2000-ната година са били законни.

Аферата, която Саркози би предпочел да забрави
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Милиони в неизвестност
Люксембургските следователи пишат и, че навремето като финансов министър Никола Саркози е благословил създаването на „пощенските кутии“ и е дал указания, макар за това да няма формални доказателства, че парите от тези комисионни трябва отново да се върнат във Франция – за финансирането на предизборни кампании, като например тази на Едуар Баладюр. Което дори и тогава, когато Саркози е мениджър на предизборния щаб на Баладюр, вече не е законно. До момента Саркози коментира въпроса само веднъж – с думите, че всичко е смешно и гротескно.
Преди няколко месеца обаче във Франция излезе отлично документирана и основана на сериозни проучвания книга с подзаглавието: „Карачигейт – аферата, която Саркози би предпочел да забрави“. Един от авторите й е Фабрис Лом. Той казва:
„Никола Саркози е много важен участник в тази афера, той се намесва многократно. Той дава съгласието си за основаването на фирмата-пощенска кутия „Хайне“, през която минават комисионните, които след това трябва да са се върнали обратно във Франция. Той се проявява в тази афера и покрай контактите си с най-важния посредник в тези оръжейни сделки – либиеца Зияд Такедин, който е заподозрян, че е върнал част от парите, които са му били дадени, на политиците, и в частност – за финансирането на кампанията на Баладюр. Ние изтъкваме, на базата на свидетелски показания, че Такедин е бил много приближен на Саркози. Освен това публикуваме в нашата книга банкови документи, които доказват, че през 1995-а, три дни след първия кръг от изборите, на сметката на Баладюр са преведени10 милиона франка.“
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Какви ли истини крият секретните документи?
Писма, заплахи, тайни
Наскоро бяха разпространени и писма, които звучат заплашително. Те са насочени към Саркози и някои от неговите тогавашни колеги – министри. Управителят на фирмата-пощенска кутия „Хайне“ Жан-Мари Болвен, който междувременно ес люксембургско гражданство, пише още през 2006 г. на Саркози /тогава вътрешен министър/ следното: „Получихме писмото Ви от 28.09., но то и до днес е без последствия. Все още не сме получили инструкции, а време за губене няма.“
Има сведения, че авторът на това писмо е получил през януари 2009-а значителна сума от представители на френската страна – вестниците пишат за 8 милиона евро – и оттогава Жан-Мари Болвен мълчи, избягва явяването си пред съда. Сега във Франция социалистическата опозиция настоява за разясняване на случая – и най-вече за разкриване на документите, които правителството от години укрива като секретни – под предлога, че представлявали военна тайна.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *