Саудитска Арабия с интерес към газовия хъб „Балкан“

Представители на Саудитска Арабия са били преди няколко дни у нас, като с тях са обсъждани евентуални инвестиции у нас и интереса им към газовия хъб „Балкан“. Това обясни премиерът Бойко Борисов преди началото на срещата на върха между страните членки на ЕС и Лигата на арабските държави в египетския град Шарм Ел-Шейх.

Резултат с изображение за газов хъб балкан

„Ние имаме изключително добри отношения със Саудитска Арабия, работим с тях по много теми и има интерес от техни инвеститори, включително държавната им енергийна компания заяви интерес към тръбопровода Газов хъб „Балкан“, бяха два дни в България, кралят ми е изпратил едно писмо, но нямам възможност да го видя, все още. Тези срещи са изключително важни и има голям интерес към нас“, допълни Борисов. За самата среща ЕС-Арабска лига премиерът коментира: „Работих много за тази среща и затова сме тук сега, защото страните от този регион са важни партньори. Независимо от диаметрално противоположните мнения за арабските страни, все пак те са важен фактор“. Той припомни предишната си среща с президента на Египет ген. Сиси и обясни, че веднага след пристигането си в африканската държава, отново е провел среща с него, информира в.Монитор.

Успял съм да изградя такива отношения и нашата външна политика е такава, че да има максимален баланс и взаимен интерес.

Ще поработим по тази тема и се надявам следващите месеци да имаме доста двустранни срещи със страните от този регион“, посочи премиерът. За срещата си с ген. Абдел Фатах ас Сиси, Борисов каза, че двамата отдавна са в добри отношения. „Да дойде тук целият Европейски съвет е едно голямо признание за египетския президент, не както в София, където нямаше отсъстващи, но все пак почти всички“, коментира още премиерът. По думите му тази част на света е такава, че е по-добре да си говорим с тях, защото при скъсани контакти миграционния процес ще се засили. „Само в Египет има 5-6 млн. чакащи мигранти“, изтъкна още премиерът. По думите му, когато се прегръщаш с президента на Египет, трябва да имаш също толкова добри отношения с президента на Турция Реджеп Ердоган. Дадох за пример моите отношения, те са такива, че да не излагаме на риск България в едната или в другата посока, а точно обратното. Той коментира и идеята за разкриване на посолство в Саудитска Арабия у нас.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *