САЩ засмукаха и Дойче банк с $7.2 млрд.

Министерството на правосъдието на САЩ обяви извънсъдебно споразумение за 7,2 млрд. долара с Дойче банк (Deutsche Bank).  Това стана след като германската финансова институция бе обвинена, че е подвела инвеститори, закупили гарантирани с ипотеки ценни книжа през 2006-2007 година, предаде ДПА. От икономическата криза през 2008 година, която започна след срива на ипотечния пазар в САЩ, американските власти разследват банки, емитирали облигации, обвързани с високорискови ипотечни кредити.
Дойче банк, която миналия месец съобщи за споразумението, ще плати гражданска глоба от 3,1 млрд. щ. д. на американското министерство на правосъдието и 4,1 млрд. д. за облекчаване на ипотечните длъжници, собственици на жилища и общности, които бяха засегнати тежко от срива в цените на жилищата.
Споразумението за 7,2 млрд. долара е най-голямото, сключено с отделна банка по дела за ценни книжа, гарантирани с ипотечни кредити, от финансовата криза през 2008 година. Първоначално американските власти настояваха за 14 млрд. долара.
В навечерието на финансовата криза от 2008 година, която доведе до глобална рецесия, банки и инвестиционни компании продаваха ценни книжа, гарантирани с ипотечни кредити. Ипотечните заеми бяха леснодостъпни за частните лица в периода на бум на жилищния пазар в САЩ.
С началото на срива през 2007 година собствениците на жилища вече не можеха да изплащат задълженията си и стойността на гарантираните с ипотеки ценни книжа се срина. Това доведе до тежки загуби за финансовите институции.

Предисторията на всичко това може да се проследи от действия преди 15 години и  да се стигне до обвинение от 2014-а година, в което се твърди, че водещата германска банка е използвала „кухи“ фасадни компании, за да избегне плащането на данъци за десетки милиони долари в САЩ през 2000-та година. Това накара американските власти да поискат от Дойче банк още тогава да плати 190 млн. долара, включващи размера на укритите данъци, дължимите лихви и глоби. Чрез това свое действие правителството принуди Дойче банк да признае за действия, целящи да бъдат избегнати данъци и да заплати 95 млн. долара на САЩ, посочи в специално изявление американският прокурор Прийт Бхарара. В отделно изявление говорителят на Дойче банк – Аманда Уилямс заяви: Ние сме доволни, че постигнахме решение по този иск и вече поставихме зад нас събития от преди повече от 16 години. Трябва да се има предвид, че през миналия месец (декември 2016-а) Дойче банк се съгласи да изплати по друго обвинение  7,2 млрд. долара във връзка с разследване на Министерството на правосъдието на САЩ относно неправомерни продажби на ипотечно-гарантирани ценни книжа преди глобалната финансова криза.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *