САЩ иска от МВФ контрол на валутната политика

САЩ изглежда забавят, но не забравят… Американският финансов министър Стивън Мнучин днес призова Международния валутен фонд /МВФ/ да използва правомощията си за наблюдение и контролиране на политиките на обменни курсове на своите членове. Тази постановка още от предизборната платформа представлява част от усилията на администрацията на президента Доналд Тръмп да предизвика някои от най-големите търговски партньори на САЩ, съобщава „Уолстрийт Джърнъл“.

В телефонен разговор, проведен във вторник, Мнучин заяви на управляващия директор на МВФ Кристин Лагард, че очаква Фондът да осигури откровен и прям анализ на политиките в областта на обменните курсове на страните – членки, се посочва в изявление на Министерството на финансите след проведения разговор.

По време на предходните американски администрации МВФ беше обвиняван за липсата на критики спрямо Китай, че властите в Пекин използват подценената местна валута през последните две десетилетия, за да стимулират своя износ. Новото управление на Белия дом в лицето на Тръмп и неговия екип критикува открито Китай, Япония и Европа /и по специално Германия/ за техните валутни и други икономически политики, водещи до отслабване на обмените курсове на местните валути с цел получаване на конкурентно търговско предимство. В тази връзка американската администрация предупреди нееднократно, че обмисля търговски санкции за онези държави, които манипулират своите валути.

Като част от своя първоначален мандат, МВФ трябваше да бъде световен арбитър на отделните политики на валутните курсове. При основаването на Фонда преди 70 години страните – членки се съгласиха да избягват използването на техните обменни курсове, за да получават търговски предимства, разрешавайки на новосформираната институция да действа като глобален пазител при нарушаване на това споразумение.

По време на изслушването му от американските законодатели Стивън Мнучин преди одобрението му за поста финансов министър, той отбеляза, че МВФ не е бил ефективен в тази си роля. МВФ и другите международни институции изглежда не са попречили на отделните държави да манипулират стойността на собствените им валути, написа Мнучин в отговор на въпроси на сенатори.

Неотдавна МВФ каза, че обменният курс на Китай е почти в съответствие с пазарните фундаменти. Според Фонда щатският долар се търгува на по-високо ниво, отколкото предполагат икономическите фактори. Трябва да се има предвид, че т.нар. „индекс на долара“ спрямо останалите основни валути поскъпна във вторник с 0,3%, добавяйки към своето възходяща движение вече пета поредна година.

Финансовият министър на САЩ също така е подчертал пред Лагард, че са от голяма важност силните съвети на фонда към страните – членки по отношение на провежданите от тях икономически политики, посочва „Уолстрийт Джърнъл“.

Стивън Мнучин също така приветства ключовата роля, която играе МВФ за насърчаване на растежа на световната икономика, както и неговата роля при предотвратяване и реагиране на икономически кризи.

Тези коментари на Мнучин биха могли да се тълкуват като насърчаване на Фонда да опази преценката си за икономиката на Гърция. МВФ многократно смъмри оценките на Европа за гръцката икономическа и финансова перспектива, определяйки ги като нереалистични. В същото време европейските кредитори на Атина желаят МВФ да използва по-оптимистични допускания за перспективите за растеж на Гърция, за да помогне за проправянето на пътя на нов спасителен план, в който да бъде намалено бюджетното затягане на коланите в страната за сметка на необходимостта от облекчаване на държавния дълг.

Някои икономисти очакват администрацията на Тръмп да накара МВФ да се придържа към твърда линия по отношение на Гърция, като начин за стимулиране на самата Европа да разреши своите собствени проблеми. Официални лица от Белия дом изразиха скептицизъм относно Европейския съюз, включително и подкрепяйки решението на Великобритания да излезе от ЕС.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *