САЩ призова ОПЕК да повиши добива на петрол

Министърът на енергетиката на САЩ Самюел Бодман призова снощи ОПЕК да увеличи обема на добива си на фона на значителния спад на американските запаси на суров петрол, предаде Ройтерс, припомняйки, че редовната среща на петролния картел е насрочена за септември.

„Обезпокоен съм от факта, че на нас ще ни бъде необходим повече петрол и се надявам, че министрите на ОПЕК ще се съгласят с този факт след един месец“, отбеляза Бодман в интервю за Си Ен Би Си.

Призивът на Бодман последва обявените редовни седмични данни за запасите на петрол и горива на САЩ. Вчера бе отчетено, че запасите на петрол са се понижили през миналата седмица с 6,5 милиона барела. Този показател спада вече четвърта поредна

седмица и темповете на понижение значително превишиха прогнозите на анализаторите, които очакваха свиване с близо 700 000 барела за миналата седмица, пише БТА.

Освен това все повече рафинерии в САЩ увеличават производството си, а следователно и потреблението на суров петрол нараства. Според изследване на Ройтерс обаче ОПЕК е увеличила добива си през юли.

Десетте страни членки на картела, без Ангола и Ирак, през юли за добивали средно 26,75 милиона барела дневно, а това е със 150 000 барела над производството им през предходния месец.

Срещата на ОПЕК, на която се очаква да бъде обсъдена по-нататъшната политика на добив на картела, е насрочена за 11 септември във Виена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *