Световната банка: МВР трябва драстично да съкрати чиновници

МВР прелива от чиновници, има лоша организация, а полицаите не са с ниски доходи. Това се казва в доклад на Световната банка, който предлага голямо съкращаване на служители от общата администрация на МВР, цитиран от „Медиапул“. Според експертите трябва да бъдат махнати около 1500 служители като счетоводители, домакини и т.н.

Резултат с изображение за полицаи

МВР е най-големият работодател в страната – с 45 374 служители. Броят на работещите в общата и специализирана администрация е 8778 души, което е повече от общия брой чиновници във всички министерства. Това е близо една пета от общия брой на служителите в МВР. Анализът предлага близо 20-процентово рязане на щата на „чантаджиите“.

ГЕРБ от години обещава реформи във ведомството. Вътрешният министър в предишния кабинет на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова, предложи промени в Закона за МВР, които вкарваха част от администрацията във фирма, а друга част трябваше да минат от първа в трета категория при пенсиониране. Финансовият министър Владислав Горанов твърдеше, че няма да отпуска допълнително пари, ако администрацията не бъде отделена от униформения състав и не бъдат отнети даваните й с години екстри. Накрая мнозинството на ГЕРБ бламира реформата на Бъчварова.

Факт е, че през последните години има големи съкращения в МВР, в което преди Юг. беше почти от 60 000 човека. Смята се обаче, че голямото рязане е било основно от униформен състав и оперативни работници. Затова и от година-две се чуват все повече гласове за увеличаване на състава на МВР, но само за хора, които да работят на улицата. Управляващата коалиция на няколко пъти през последните месеци дори обещаваше повече полицаи по селата и сред хората и се хвалеше, че е назначила близо 1000 нови полицаи.

Обратно на общоприетото схващане, заплатите на полицейските служители в България не изглеждат ниски, посочва Световната банка. След като се вземат предвид разликите в дохода на глава от населението, заплатите на полицаите са на същото равнище като в Швеция и Словения и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия, е посочено в доклада, информира в.Сега.

Персоналът на МВР бил сред най-добре платените със среден месечен разход на човек в размер от около 1776 лв. за 2016 г. Изрично е посочено обаче, че основната причина за този извод са високите осигурителни вноски, които са 51% от разхода. Освен това МВР плаща частта, дължима от служителите, за разлика от вътрешните ведомства в другите държави в ЕС. За да се осигурят повече средства, било нужно по-късно пенсиониране и намаляване на осигурителните вноски, като част от тях да се поемат от полицаите и пожарникарите.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *