Световните акции се повишават втори пореден ден

Немският канцлер Ангела Меркел заяви, че Берлин е готов да осъществи банкова рекапитализация при нужда, поради ширещите се опасения от окончателен срив в гръцката икономика.
Европейският банков орган (European Banking Authority) преизчислява и проучва наново актуалната стабилност на регионалните банки.
Същевременно инвеститорите се фокусират върху срещите в рамките на еврозоната и Лондон, които да дадат насоки за бъдещи валутни облекчения. По-голямата част от експертите смятат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да намали лихвения процент поне до следващия месец, а Английската централна банка няма да осъществи вливане на паричен поток в икономиката. Въпреки това съществуват обективни рискове и се очаква ЕЦБ да продължи с подкрепата на банките.
Наличните идеи за банкова рекапитализация са гръбнак на едно по-позитивно настроение в банкерските среди според Кейт Боуман, финансов анализатор в Hargreaves Lansdown. Въпреки това по неговите думи ако няма по-скоростни мерки за реализация, това би върнало пазарите в колеблив и напрегнат техен стадий, предава Reuters.
В четвъртък индексът MSCI, който следи акциите в световен мащаб, се увеличи с 0.9%, а американските фондови борси завършиха на по-високо равнище вчера.
Индексът .VIX, който измерва пазарните страхове, падна със 7% до 37,81 пункта, което е надолу в сравнение със седмичната му връхна точка от 46,88.
Индексът на водещите европейски акции FTEU3 се покачи с 0,4%, докато увеличението на петрола е с 0,25% и един барел се търгува на цена 79,91 долара.
Спадът в еврото е 0,2% и то се търгува за 1,3324 долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *