Световните борси изригнаха

Широкият индекс отбеляза повишение вчера от 3.4% до 1 284.59 пункта, с което ръстът му от началото на октомври възлиза на 14% и заличи загубата му за тази година. От трети октомври до момента индексът се е увеличил със значителните 17%.
Ръстът от 20% от началото на годината до момента за индекса Dow Jones Transportation Average е най-големият за него от 1939-та година насам.
Силно повишение отбелязаха вчера и европейските индекси след решението на европейските лидери за предприемане на адекватни действия срещу кризата. Индексите във Франция, Италия и Германия се повишиха с по над 5%.
Еврото поскъпна с най-много от над година насам, като рано тази сутрин единната валута се разменя при нива от около 1.4200, като моментно се повиши вчера с 2.5% до 1.4247.
Единната валута поскъпна спрямо осем от 16-те основни търгувани валути, добавяйки 1.8% спрямо йената.
Доларовият индекс се понижи с 1.7% до 74.96 пункта.
Йената поскъпна до нов исторически рекорд спрямо долара за четвърти път в последните пет дни, регистрирайки най-ниско ниво от 75.65.
Това се случи след спекулации на пазара, че японската централна банка няма да се справи с действията по спиране на ралито на националната си валута. Скъпата йена поставя под сериозна заплаха третата най-голяма световна икономика.
Сериозно повишение отбелязаха и цените на суровините. Индексът, следящ представянето на 24-те основни такива – S&P GSCI се повиши с 3%, или най-много от месец насам.
Никелът поскъпна с 4.1%, а медта добави 6.1%, като за седмицата повишението й е в размер на 14%, или най-много от началото на статистиката на Bloomberg през 1986-та година.
Декемврийските фючърси на златото се повишиха с 1.4% до 1 747.70 долара за унция. Петролът се повиши до най-високата си стойност от близо три месеца насам, след като добави 4.2% към стойността си до 93.96 долара за барел.
Междувременно щатската икономика е регистрирала ръст от 2.5% през третото тримесечие, което отговори на средните очаквания на инвеститорите. Потребителските разходи са се повишили с 2.4%, което надмина очакванията.
Индексът Stoxx Europe 600 се повиши с 3.6% до 12-седмичен максимум, воден от ръста при книжата на банките.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *