Световните централни банки намаляват лихвите

Световните централни банки са в режим на намаляване на лихвите, тъй като се опитват да избегнат потенциална глобална рецесия, заяви хедж фонд мениджърът Кайл Бас, цитиран от CNBC. „Лихвените проценти в САЩ ще продължат да падат и ще следват глобалните лихвени проценти до нула.

Резултат с изображение за централни банки960 × 640

Ние имаме 90% от световния инвестиционен дълг. Всъщност имаме върховенство на закона и имаме добра икономика. Всички пари ще дойдат тук!“, заяви Бас. Коментарите му идват, след като няколко от глобалните централни банки подновиха прилагането на стимулиращи политики и влязоха в режим на намаляване на лихвите.
„На заседанието си през юли Фед понижи лихвените проценти с четвърт процент. Китай също прилага стимулиращи мерки за смекчаване на забавянето на икономическия растеж. Европейската централна банка (ЕЦБ) също обяви, че ще рестартира програмата си за покупки на еврооблигаци, известна като количествени улеснения“, посочи още Бас, информира economynews.bg.

Инвеститорите в САЩ очакват Федералният резерв (Фед) да намали лихвените проценти на следващото си заседание на 17-и и 18-и септември.
Според проучване на „Уолстрийт джърнъл“ сред водещи икономисти от частния сектор, 63,9% от тях очакват ново намаляване на основната американска лихва на следващото заседание на Фед, което е значително над 49,8% на това мнение при предишното проучване през юли.

В същото време нарастват и очакванията на икономистите за рецесия в САЩ. Те определят с вероятност от 33,6%, че американската икономика ще изпадне в рецесия в рамките на следващите 12 месеца, спрямо 30,1% подобна вероятност през юли, като това е най-високият процент от старта на това проучване на „Уолстрийт джърнъл“, датиращ от 2011 година. Преди година подобната осреднена вероятност за предстояща рецесия беше едва 18,3%.

Значително мнозинство от анкетираните икономисти – 87,8%, също така смятат, че рисковете за икономическите перспективи пред САЩ са наклонени в посока надолу (за по-слабо от очакваното икономическо представяне). Този процент е над 69,6% през миналия месец и най-високото ниво от началото на 2015 година. Повечето респонденти споменават търговските напрежения като основен риск за икономиката.

На заседанието си през юли Фед понижи лихвените проценти с четвърт процент – първото намаление от 2008 година насам. Членовете на Фед обаче заявиха, че са отворени за бъдещи намаления.

Анкетираните от „Уолстрийт джърнъл“ икономисти очакват, че процентът на федералните фондове ще бъде 1,84% до края на тази година, което предполага още едно намаление с 0,25% спрямо сегашния лихвен диапазона между 2,00% и 2,25%.
Повечето икономисти, или 72,9%, са съгласни, че понижението на лихвите през юли с 0,25%, вместо с 0,50%, е бил правилният ход от страна на Федералния резерв. Преди срещата през юли пазарните очаквания бяха за по-агресивно намаляване на лихвите.
12,5% от анкетираните икономисти са посочили, че Фед е трябвало да намали лихвените проценти с 0,50%, а 14,6% заявиха, че централната банка е трябвало да поддържа стабилни лихвени проценти.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *