Световноизвестен професор в сферата на AI ще преподава в България

Проф. Люк Ван Гуул, световноизвестен професор и един от най-цитираните учени в сферата на машинното самообучение и компютърно зрение, се присъединява към екипа на INSAIT – Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София.

„Време е да сложим край на продължилото дълги години изтичане на мозъци в тази част на света и да започнем да привличаме таланти в региона”, коментира професор Люк Ван Гуул
(снимка: личен архив)

С неговото привличане INSAIT, който е част от Софийския университет, и България ще се развият като световен център в една от най-стратегическите научни и технологични сфери – изкуствения интелект, споделиха от института.

Присъединяването на белгийския професор става възможно с финансовата подкрепа на ИТ компанията SiteGround, която ще осигури възнаграждение на проф. Ван Гуул в размер на четири милиона лева за период от пет години. Сумата е част от обявената през април обща инвестиция на SiteGround на стойност 12 милиона лева за развитие на INSAIT.

За първи път в Източна Европа бизнесът инвестира милиони в привличане на световно известни учени, подчертаха от ИТ компанията. Люк Ван Гуул е дългогодишен професор във водещия европейски технологичен университет – швейцарския ETH Zurich, ръководител на Лабораторията за компютърно зрение в Цюрих и на изследователска група в областта на компютърното зрение в KU Leuven, Белгия.

Той е съосновател на 12 стартиращи компании, благодарение на които технологични гиганти като Nvidia, Apple и Facebook откриват свои подразделения в Цюрих. Професор Ван Гуул има над 160 000 цитата, което го прави един от най-цитираните учени в света в сферата на изкуственият интелект.

„Изключително съм развълнуван да се присъединя към INSAIT и да допринеса за утвърждаването му като изследователски център от световно ниво в сферата на компютърното зрение и машинното самообучение. Време е да сложим край на продължилото дълги години изтичане на мозъци в тази част на света и да започнем да привличаме таланти в региона”, коментира професор Люк Ван Гуул.

4 от най-зловещите прогнози, свързани с изкуствения интелект - Money.bg

Неговото привличане и проектът INSAIT превръщат България в световно разпознаваема дестинация за изследвания на най-високо ниво в изкуствения интелект. „Това ще доведе до вълнообразен ефект – от привличането на топ студенти, както българи така и чужденци, до създаване на стартъпи, базирани на най-новите научни открития, и изграждане на по-благоприятна среда за високотехнологични инвестиции”, коментира архитектът на INSAIT проф. Мартин Вечев.

INSAIT е първият по рода си институт в Източна Европа, изграден по модела на най-силните университети в света – като MIT, ETH Zurich, Oxford, Cambridge, Stanford. Амбицията му е да се превърне в изследователски център на световно ниво в сферите на компютърните науки и изкуственият интелект. INSAIT бе открит на 11 април 2022 г. в София, като скоро след това обяви своята докторантска програма.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *