Светът съчуства на САЩ за рейтинга, но продава активи

Паниката скоро ще приключи, но възстановяването ще бъде бавно, предупреждават експертите: въпреки всички мерки, световната икономика се забавя, а политиците не се решават на сериозни действия, пише „Ведомости“, цитиран от БТА.
Своето решение S&P обясни с факта, че взетите от САЩ мерки не са достатъчни, за да стабилизират динамиката на държавния дълг в средносрочна перспектива. Бюджетните разходи за 10 години ще се съкратят с 2,1-2,4 трилиона долара, макар комисията, създадена по инициатива на американския президент Барак Обама, определи необходимото ниво на 4 трилиона долара; по тази цифра се ориентира и S&P.
Решението на S&P хвърли инвеститори и политици в недоумение. Министрите на финансите на страните от Г-7 и управителите на Централни банки в Европа насрочиха за вчера среща. Най-известният инвеститор в света Уорън Бъфет /неговата компания е най-големият акционер в агенция Moody`s, която както и Fitch, не промени рейтинга на САЩ/ заяви, че САЩ заслужават рейтинг ААА, а самият той, вземайки решение за инвестиране, никога не обръща внимание на рейтинговите агенции. Федералният резерв заяви, че решението на S&P няма да повлияе на неговите операции и облигациите ще се приемат като залог, както и по-рано.
Японските власти, вторият в света инвеститор в американски облигации, не смятат, че има проблем с кредитоспособността на САЩ и американските държавни облигации ще останат привлекателен актив, заяви пред „Файненшъл Таймс“ високопоставен японски чиновник. А Китай, най-големият кредитор на САЩ, реагира много остро. „Американското правителство трябва да признае, че добрите стари времена, когато то можеше без ограничения да взима кредити, за да излезе от проблемите, които само е създало, окончателно са минали“, се казва в изявление на държавната агенция Синхуа.
„Америка е ядрото на световната финансова система и понижаването на нейния рейтинг с времето ще отслаби позициите на стоките, с които тя снабдява световния пазар, – от долара като глобална резервна валута до нейните финансови пазари като най-добро място, където другите страни могат да влагат своите спестявания“, се казва в отчета на Мохамед ел Ериян, генерален директор на най-голямата световна компания за управление на облигации Pimco.
Акциите ще продължат да поевтиняват заради решението на S&P, очаква и бившият директор на Федералния резерв Алън Грийнспан. Първи реагираха на решението на S&P страните от Персийския залив. Индексът Tadawul /борсата на Саудитска Арабия единствена работи в събота/ спадна с 5,5%. С такъв спад отвори в неделя и дубайската борса. Рейтингът на САЩ бе понижен в трудно време за световните пазари – сривът миналата седмица напомни събитията от преди три години. Много пазари официално навлязоха във фаза на корекция: спадът от пика през тази година надхвърли 10% при S&P 500 и FTSE 100.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *