Свободен пазар на ток? Само на думи!

Свободен пазар на електроенергия ли? Да, ама не… Свободният пазар на ток изобщо не е съвсем свободен, затова му трябват и кавички за украшение. Това се разбира от позицията на асоциацията на работодателите, изпратена до медиите.

През есента на далечната 2004 г. се сключи първата сделка за електроенергия по свободно договорена цена. Либерализацията на свободния пазар измина дълъг път. Днес десетки хиляди фирми купуват електроенергия по свободно договорени цени – преобладаващо чрез годишни договори. За съжаление от страна на предлагането на електроенергия пазарът не е напълно свободен, пише в позицията на асоциацията.

Обяснява се, че съществуват редица преференциални търговски условия (ангажименти за количества, цени, срокове, гаранции) за комбинирани производства, ВЕИ, дългосрочни договори за изкупуване. Затова на свободния пазар електроенергия се предлага на практика само от „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, „ТЕЦ Марица-изток 2“ ЕАД и понякога от НЕК ЕАД.

Държавните дружества предлагат своята продукция предимно на своите интернет платформи. В последните две години сделки се осъществяват и през електроенергийната борса („Българска независима енергийна борса“ ЕАД). През пазарен сегмент „ден напред“ обичайно се предлагат около 400 мегавата, като това става в резултат на ангажименти на България към ЕК срещу заплахата от санкции. След някои отлагания миналата есен борсата стартира и сегмент „централизиран пазар за двустранни договори“, посочва от асоциацията.

Интересите при търговията на електроенергия са за стотици милиони левове. Това, което отсъства на свободния пазар днес, е прозрачността, заключават от асоциацията.

Оттам призовават държавата да предприеме няколко действия. Сред тях е промяна в Закона за енергетиката, така че всички сделки на свободния пазар да се сключват на енергийната борса.

Само така ще се ограничат злоупотребите и пазарните манипулации, смятат работодателите. Сделките на една пълноценно функционираща борса са прозрачни и могат да бъдат проследени от Комисията за енергийно и водно регулиране – подходящи текстове могат да гарантират този процес, допълват от организацията.

Изкарването на всичките сделки на свободния пазар на енергийната борса е борба с корупцията на дело, а не на думи. Съпротивата срещу тази най-пазарна и прозрачна търговия поражда съмнения, се допълва в позицията.

Работодателите настояват и Народното събрание да приеме нужните нормативни текстове, въвеждащи строги санкции при пазарни манипулации, за да не се допускат сделки „под масата“ на непазарни цени. Дават за пример сделка през август, когато в рамките на 17 секунди се продали стотици мегавати за милиони левове

Законовото уреждане на прозрачността на електроенергийния пазар ще възстанови доверието на икономическите субекти. Следващите 1-2 години предстои довършване на процеса на либерализация и включване на битовите потребители в този пазар. Всяко домакинство ще може да избира доставчик на електроенергия. Следователно единствено добре функциониращ и реален пълноценен пазар ще гарантира пълна либерализация, каквито са изискванията на европейските директиви, допълват работодателите.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *