Сделки с българската мизерия

Те им предлагат подслон на абсурдно високи цени. Често в къщите се настаняват по над 100 души.

Все повече българи и румънци се решават да напуснат родината и да търсят късмета си в Германия. От 2007 насам броят на германските градове, преживели масивен прилив на хора от тези части на Източна Европа, става все по-голям. След Берлин, Кьолн, Дортмунд и Кобленц дойде ред и на Манхайм.
Кварталите Юнгбуш и Некарщад в Манхайм привличат българите като магнит. Там обаче те често стават жертва на скъперници: собственици на негодни за ползване жилища се възползват от притока на икономически бежанци и им предлагат места за преспиване на ужасяващи цени. „Известни са случаи, в които хората са принудени да плащат за матрак на пода по 100 евро“, казва общинската съветничка Регина Трьош. Тя призовава печелещите от чуждата мизерия да бъдат издирвани и наказвани. А за „проблемните имоти“ просто трябва да се наложи забрана за адресно регистриране, предлага Трьош.

Сред мизерстващите често се срещат български роми
Неприятният страничен ефект
Живеещите в съседство германци вече се оплакват гръмогласно от странния начин на живот на пришълците. Още през април т.г. полицията претърси две сгради на улица „Елфенщрасе“ в Некарщад. Оказа се, че там живеели над 50 човека, а адресно регистрирани били 148. Токът се крадял, дървените парапети на стълбището били изгорени за отопление. Има и още по-ужасяващи случаи: така например след проверка на властите се оказа, че в една къща в Манхайм са регистрирани 400 източноевропейци.
Не само мизерията в жилищата на новодошлите кара властите да действат. В тези квартали сериозни проблеми създават каналджийските банди, проституцията и ред други закононарушения.
Докато достъпът до германския трудов пазар за гражданите на България и Румъния остава ограничен до 2014 година, онези от тях, които имат собствен бизнес или упражняват занаят, могат да работят напълно свободно. Това е добре известно на новодошлите. В Манхайм са регистрирани безброй малки фирми за извъшването на някакви услуги, в сянката на които процъфтява трудът на черно и укриването на данъци. Фирмите често се затварят веднага след извършването и получаването на заплащането на само една единствена поръчка. „Германската администрация вече не е господар на положението“, възкликва сътрудник на Службата за реда и сигурността в града.

Порутена къща с 400 обитатели?
Малък български град
За последните пет години броят на икономическите имигранти в двата манхаймски квартала е нараснал десетократно. Броят на живущите там български граждани от 2006 година насам се е увеличил от 670 на 2600, а броят на румънците се е удвоил – от 982 на 1883.
Засега рецептата на общинските съветници в Манхайм за справяне с проблема гласи: да се засили борбата срещу мизерията на хората и да се положат по-големи усилия за интегрирането им. „Хората надали ще могат да бъдат накарани да се върнат по родните си места, затова трябва да се търсят нови пътища“, убедени са в Общината.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *