Сериозни рискове за икономиката прогнозират през 2008 г.

Икономическият растеж в еврозоната през третото тримесечие се е ускорил малко повече от очакваното, достигайки темпо от 0, 8 процента спрямо предходното тримесечие. Това показват публикуваните последни данни на Евростат. На този фон като студен душ ни полива прогнозата на Световния икономически форум.

През 2008 г. светът ще се сблъска с най-сериозните икономически и политически рискове за последното десетилетие, се казва в доклад на Световния икономически форум и водещи международни финансови компании, цитиран от руския вестник „Ведомости”.

Основните изводи в доклада ще бъдат обсъдени на годишната среща в Давос от 23 до 27 януари. Според авторите основните рискове за световната икономика през следващите месеци ще са свързани с продължаващата световна финансова криза, поскъпването на основните храни и енергоресурсите.

Голяма е вероятността според Световния икономически форум цените на недвижимите имоти в Съединените щати, Великобритания и Европа да паднат чувствително и да задълбочат финансовата несигурност. Значителен е рискът и от снижение на темповете на икономическия растеж на Китай и продължаващо поевтиняване на американския долар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *