Силен спад в цената на металите и петрола

Цените на металите приключиха вчерашния ден на щатските пазари със значителни загуби в резултат на продажби от страна на институционални инвеститори и поскъпването на долара спрямо останалите основни валути.

Фючърсите на златото с доставка през юни отбелязаха понижение от 26.8 долара вчера до ниво от 685 долара за тройунция, като по време на азиатската борсова сесия благородният метал загуби нови 7.4 долара до ниво от 677.6 долара за тройунция.

Силен спад регистрира и цената на среброто, което след като вчера по време на щатската борсова сесия се понижи с цели 0.9 долара до ниво от 13.24 долара за тройунция с доставка през май, по време на азиатската си търговия отбеляза спад от нови 0.35 долара до 12.89 долара за тройунция.

След като в края на миналата седмица цената на платината се повиши до нова рекордна стойност, вчера тя загуби 33.7 долара от стойността си до ниво от 1 284.8 долара за тройунция с доставка през юли.

Значителен спад регистрира и цената на паладия, който загуби на щатските стокови борси 23.6 долара до ниво от 374.75 долара за тройунция с доставка през юни.

Силно понижение отбелязаха и цените на производствените метали след достигнатите от тях рекордни стойности през миналата седмица, като разпродажбите дойдоха като “прибиране на печалби” и корекция след силното им поскъпване.

Фючърсите на алуминия с доставка през май се понижиха с цели 7.1 цента до ниво от 1.3575 долара за паунд, а медта загуби близо 10 цента до ниво от 3.8690 долара за паунд.

Значително понижение отбеляза вчера и цената на суровия петрол, който трайно се понижи под психологическото ниво от 70 долара за барел.

Вчера ценната суровина приключи със спад от 2.63 долара до ниво от 69.41 долара за барел. Близо до това ниво се търгува ценната суровина и по време на азиатската борсова сесия.

След спада в цената на петрола европейските индекси стартираха деня на положителна територия, като немският DAX 30 и френският САС 40 добавиха по 0.2% спрямо вчерашните си нива на затваряне съответно до нива от 5 868 и 5 076 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *