Силен спад на строителството в ЕС

През април продукцията в строителния сектор на ЕС спадна драматично за втори пореден месец, тъй като въведените в Европа мерки за ограничаване разпространението на Covid-19 продължиха да оказват значително влияние върху цялата икономическо активност и в частност върху строителството.

България е пета в ЕС по годишен ръст на строителството през ...

Строителството в ЕС се сви през април с 11,7% спрямо март, когато отбеляза спад с 13,6%, докато строителството в еврозоната се понижи с цели 14,6% след спад с 15,7% месец по-рано.

Продукцията от гражданското и инженерно строителство се сви в ЕС с 8,9% (с 10% в еврозоната), а в сградното строителство – с 12,2% (спад с 15,4% в еврозоната).

На трето място сме по строителство в ЕС - Икономика - www.pariteni.bg

Най-солиден спад през април отбеляза строителството във Франция (срив с 32,6%), следвана от Испания (спад с 26,3%) и Словакия (с 10,0%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната се понижи през април съответно с 24,5% и с 29,3%. Най-силен строителен спад на годишна база беше отново отчетен във Франция (спад с 60,6%), Белгия (с 39,0%) и Испания (с 32,6%), докато повишение отбеляза строителството в Румъния (с 12,2%), следвана от Германия (с 0,9%) и и Финландия (с 0,8%).

България с най-евтиното строителство в ЕС - Money.bg

Според същото проучване на Евростат строителството в България отбеляза доста по-скромно понижение през април с 0,7% спрямо март, когато обаче се понижи с 11,7 на сто. По-сдържано понижение през миналия месец беше отчетено единствено в Швеция (понижение с 0,3%).

На годишна база продукцията в българското строителство се понижи през април с 15,0% след понижение с 13,8% през март.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *