Силният вятър остави десетки селища без ток, в 22 области е обявен жълт код

В Югозападна България вятърът е прекъснал електрозахранването в 19 населени места.
Авариите се отстраняват от 150 екипа на „ЧЕЗ Разпределение България“.Силният вятър е повредил покрива на областната администрация във Враца
Откъртили са се около 10 кв м от металната обшивка на покрива и няколко каменни плочи от облицовката на сградата на областната администрация, но няма пострадали.
Откъснатата ламарина е пробила разширителния съд на парната инсталация в сградата, като е предизвикано наводняване на последния етаж. Течът от инсталацията е спрян, а покривът е обезопасен, уточняват от областната администрация.
Скоростта на поривите на вятъра във Враца достигат до 20 метра в секунда, съобщиха за БТА от хидрометеорологичната станция в града. До момента няма данни за други аварии от вятъра.
При пожар в севлиевското село Ряховците, предизвикан от вятъра, изгоря къща и шест плевни
Пожарът вече е овладян, съобщи кметът на селото. Няма пострадали хора, но има изгорели домашни животни, които не са много на брой.
По първоначална информация причина за пожара е късо съединение заради силния вятър.
Запалила се е плевня, в която е имало складиран фураж, и заради силния вятър са се разхвърчали във всички посоки горящи и тлеещи части.
В 22 области на страната вече е обявен жълт код заради силния вятър
Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, където не е обявен сигналът за опасни метеорологични явления, са Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Хасково и Стара Загора.
За утре ще бъде обявен жълт код и в последните две области – Хасково и Стара Загора Най-силен вятър е имало в Кърджали, Оряхово и Ловеч – в пулсации до 28 м/с.
Вятърът във Видин, Враца Монтана, Плевен, Велико Търново, Пловдив, Сливен е бил до 20 м/с, в Кнежа, Свищов и София – 17 м/с, в Пазарджик – 21 м/с, в Хасково и Гоце Делчев – 17 м/с, в Елхово Русе, нос Емине – 16 м/с, в Бургас – 14 м/с.
В София днес също духа силен вятър
Според прогнозата на синоптиците през нощта силата му ще намалее, но утре в страната отново ще има умерен досилен вятър от запад-северозапад, с пулсации до 15-20 м/сек.
В Дунавската равнина и в Източна България пулсациите на вятъра ще достигат до 15-20 м/сек.
Ще има променлива облачност, над Западна и Централна България – намаляваща до незначителна. На отделни места в Източна България се очаква да превали слаб дъжд.
Максималните температури ще са между 18 и 23 градуса,
а в София около – 18. Минималните температури на 9 април ще са от 10 до 15 градуса, в София – около 10.
По Черноморието също ще бъде ветровито, с умерен до силен северозападен вятър, с пулсации до 15-20 м/сек. и променлива облачност. Максималните температури на въздуха ще са между 18 и 20 градуса, а температурата на морската вода около 9.
Силният вятър обърна самосвал вчера, а шофьорът се отърва само с шок от преживяното, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Благоевград. Инцидент стана вчера следобед в благоевградското село Дъбрава.
Самосвалът бил на лек страничен наклон и започнал да вдига легена си, за да изсипе пръстта, която вадели от изкоп за строеж. В същия момент излязъл бурен вятър, описан от очевидците като „вихрушка“.
Поривът бил толкова силен, че катурнал настрани тежкото возило. Шофьорът имал късмет, че не бил отворил страничната врата, за да гледа къде да изсипе пръстта. Именно това е спасило живота му.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *