Силни разпродажби и в Азия след срива на Wall Street*

Азиатските акции преживяват силни разпродажби в петък, поемайки по поетия ден по-ранопътот Wall Street.Представянето на борсите отвъд Океаназасенчи положителните данни за инфлацията на потребителските цени от Китай.

В САЩ технологичниятNasdaqCompositeизпрати най-лошия си ден от юни 2011 година след масови разпродажби в технологичния сектор. В основата на тези настроения бяха опасенията, че акциите на компаниите в сектора са надценени.Сред основните губещи бяха интернет компаниите и биотехнологичните гиганти.

В петък потребителските цени в Китай отчетоха годишен ръст от 2,4% през март, оставайки леко под очакванията на анкетираните от Ройтерс експерти за скок от 2,5 на сто.

„С оглед на по-ниската от целевата инфлация в Китай сегашната среда в някои отношения служи като лакмус за ангажимента на правителството да позволи по-решаваща роля за пазарните сили в икономиката“, заяви Бил Адамс, старши икономист от PNC Financial Services.

Основният губещ на азиатския континент бе японският бенчмаркNikkei 225. Индексът изтри 2,46% до 13 947,66 пункта. По този начин бе отчетен спад под ключовата психологическа граница от 14 000 пункта за първи път в последните седем месеца.

Книжата наSoftbankпоевтиняха с над 4%, докатоRakutenиPanasonicизгубиха съответно 1,5 на сто и 1%.

В КитайShanghai Compositeгуби 0,39% до 2 125,90 пункта след коментарите от страна на заместник-управителя на Китайската централна банка. По време на реч в САЩ той заяви, че властите трябва да бъдат по-внимателни при прилагането на мерките за стимулиране, тъй като те са по-малко ефективни, отколкото естествените пазарни сили в стимулирането на растежа.

Коментарите му дойдоха, след като китайският премиер Ли Къцян посочи, че Пекин няма да предприеме никакви краткосрочни мерки по облекчаване на мерките за борба с икономическата нестабилност.

Австралийският бенчмаркS&P ASX 200отстъпи с 0,92% до 5 430,10 пункта. Австралийският долар пък също спадна след отчетения в четвъртък 5-месечен връх от 0,9439 щатски долара.

Южнокорейските акции се отдръпнаха от ръста в предходната търговия, катоKOSPIизтри 0,69% до 1 994,75 пункта. Вонът пък отстъпи от 6-годишния максимум спрямо зелените пари, постигнат сесия по-рано.

Интернет търсачкатаNaverизгуби над 3 на сто с оглед на глобалния спад в технологичните акции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *