Съкращават над 20% от персонала на КФН

Бюджетът на Комисията за финансов надзор (КФН) вече е намален, каза Ралица Агайн – зам. председател, ръководещ направление Надзор на инвестиционната дейност в КФН. Тя допълни, че ще има съкращения на 20 или над 20% от персонала на Комисията, но все още не може да каже точен процент.

Тези съкращения ще бъдат средно за цялата Комисия, каза Агайн. Не мога да поема никакъв категоричен ангажимент дали и през следващите месеци ще има или не още съкращения, тъй като бюджетът е крайно недостатъчен. Освен че е намален драстично спрямо миналата година, не достигат средства за плащане на членския внос в европейските комитети, в които България членува чрез КФН, така че развитието занапред ще зависи от това доколко може да бъде актуализиран бюджета на Комисията с отпускане на допълнителни средства. Например доколко може да бъде намерена по-евтина сграда, допълни тя.

Най-интересното от вчерашната среща на Комисията за финансов надзор с инвестиционната общност беше, че на КФН ще й свият с 45% бюджета, но за сметка на това тя няма да увеличава глобите, за да си напълни бюджета. Това няма да е компенсаторния механизъм, за да се самоиздържа надзора. Освен това ще има много болезнен процес на съкращения на хора от КФН. Това казаха за Инфосток хора, които са присъствали на вчерашната среща.
Хората, които останат да работят в Комисията за финансов надзор, разбира се ще бъдат натоварени с много повече работа, тъй като голяма част от ангажиментите, които имаме, са свързани с права на гражданите и юридическите лица, които са им дадени по закон и които не се отменят с това, че КФН си намалява щата, каза Ралица Агайн. При всички положения в много звена ще се наложи хората да бъдат натоварени с допълнителни ангажименти. Разбира се, в някои случаи ще се наложи и съкращаване на дейността, но там където тя не е свързана със спазване на права на граждани и фирми, допълни тя.
На срещата е станало ясно, и че Комисията за финансов надзор има предложение да бъдат премахнати хартиените дневници на инвестиционните посредници. Занапред те ще предоставят информация в Комисията в електронен вариант, така, както се прави в цял свят. Би трябвало това да улесни дейността им, каза за Инфосток Ралица Агайн. Не мога да кажа от кога се очаква да бъде въведена тази мярка. Все пак това е свързано с промяна в нормативната уредба, което не е толкова кратка процедура. Може би поне няколко месеца, допълни тя.
Освен това на срещата е станало ясно, че скоро предстои и общо събрание на акционерите на Централен депозитар. Споменаването на събранието на депозитара е станало, защото представители на инвестиционната общност са казали, че е крайно време да се предприеме нещо в посока на отваряна на ЦД и свързването му с други подобни клирингови институции. Ралица Агайн, обаче, отказа да коментира предстоящото общо събрание на Централен депозитар, тъй като няма официална информация за него.
До края на януари от Комисията за финансов надзор приемат предложения за промени в ЗППЦК (Закон за публично предлагане на ценни книжа).
На вчерашната среща на инвестиционната общност с Комисията за финансов надзор са присъствали Васил Велев от АИКБ (Асоциация на индустриалния капитал в България), Стоян Тошев от БАУД (Българска асоциация на управляващите дружества), Любомир Бояджиев като шеф на БАЛИП (Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници), както и двете Асоциации на Директорите за връзки с инвеститорите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *