Силното търсене от Китай и Индия ще даде тласък на златото през 2015 г.

Възраждането на търсенето на злато от Китай и Индия – най-големите потребители в света, има потенциала да възстанови блясъка на жълтия метал догодина след колебливата 2014 г.

„Физическото търсене на злато в Китай и Индия запази позиции през 2014 г. на фона на поскъпващите акции и контрола върху вноса“, изтъкна пред CNBC Виктор Тианпирия, стоков стратег в ANZ. „Тези две окови бяха отстранени, извеждайки търсенето на солидна основа в навечерието на 2015 г.“, добави той.

В Китай физическото търсене на злато ще се съживи, тъй като потенциалът на акциите се изчерпва, каза Тианпирия, който вижда благородния метал на ниво от 1 280 долара за тройунция към края на 2015 г. спрямо около 1 200 долара в момента. След края на търговията на борсата в Ню Йорк снощи цената на фючърсите върху златните контракти бе 1 196,20 долара за тройунция.

Междувременно Индия премахна ограниченията върху вноса на злато през ноември в ход, който се очаква да намали контрабандата и да повиши законните доставки.

Търговците вносители вече не са облагани с данък от 20 на сто – мярка, която беше въведена миналата година, за да намали входящите доставки и дефицита по текущата сметка на страната.

„Това значително променя пейзажа на пазара в Индия, отваряйки всички канали за внос“, посочи Тианпирия.

Въпреки че доброто представяне на долара тази година натежа върху златото, експертът е на мнение, че физическото търсене ще компенсира насрещните ветрове от по-силния долар през следващата година.

Всяко поскъпване на американските пари се счита за отрицателен сигнал за търсенето на злато, правейки метала по-скъп за притежателите на други валути.

Дейвид Ленъкс, анализатор във Fat Prophets, счита, че силата на долара може да бъде насрещен вятър за златото през първото полугодие. По думите му обаче валутата вероятно ще изгуби позиции през втората половина на 2015 г. Това трябва да осигури известна подкрепа за златото по-късно през годината, каза той.

През второто полугодие вероятно също така ще видим скок в празничното търсене от Индия, което също ще подкрепи цените, посочи Ленъкс. Фестивалите на Дхантерас и Дивали, които са през единадесетия месец на годината, са считани за подходящи поводи за закупуване на злато.

Ленъкс очаква тези фактори, заедно с известното забавяне на доставките на злато, да тласнат цените до около 1 350 долара за тройунция до края на годината.

„Спадът в цените на златото принуди производителите да приемат по-високите разходи или да намалят производството“, каза още Дейвид Ленъкс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *