Сингапур: Контрол и над биткойна в борбата срещу тероризма

Сингапур също стана арена на противопоставянето на местната валута – сингапурския долар и криптовалутите, особено биткойна, и то в контекста на Закона за борба с престъпленията срещу тероризма (CFM). Защото днес  сингапурските закони не правят разлика между транзакции, включващи фиатски валути и криптокомпоненти, като ги слагат под един знаменател като „битова корупция“ по силата на закона за изпиране на пари и за финансиране на борбата с тероризма. Това заяви вчера Тарман Шанмугаратнам, заместник министър-председател на Сингапур и министър, отговарящ за централната банка, по време на парламентарната сесия в понеделник. Тогава депутатът Фу Мей Хар попита за това как властите биха могли да наложат закони против прането на пари и контрафинансиране на тероризма за транзакции с криптовалута със специален фокус върху bitcoin.

Какви са наличните „лостове“, поиска тя да знае от паричния съвет на Сингапур (MAS)  от една страна, а от друга как  правоприлагащите органи спазват законите срещу финансирането на тероризма с битови транзакции, при които не се прилага конвенционален надзор над традиционните пазари.

В отговор заместник министър-председателят Тарман Шанмугаратнам заяви недвусмислено: „Когато става дума за изпиране на пари или финансиране на тероризма, законите на Сингапур не правят разлика между транзакциите, извършвани чрез използване на фиат валута, виртуална валута или други нови начини за предаване на стойност … Следователно изискванията на AML / CFT за MAS се прилагат за всички дейности на финансовите институции, независимо дали се извършва във фиат или във виртуални валути. “

Независимо от демонстрирането на известна предпазливост към инвеститорите, които се ориентират към инвестиции в криптовалути, централната банка на Сингапур настоява за регулиране, което ще доведе до редица услуги за разплащане на дребно, включително обмен на бикове и криптови валути, съгласно уникалното регулиране на законопроекта за платежните услуги. Според  регулаторната рамка всички платежни услуги ще бъдат контролирани в едно единствено законодателство, при което органът ще има надзор при обмена на криптовалути и платформите за търговия с бисквитки. Втората обществена консултация за рамката на това законодателство приключи в понеделник.

Шанмугаранам споменава за този законопроект в отговора си пред парламента, потвърждавайки намерението на централната банка да наложи и разшири изискванията за борба с тероризма и борбата с тероризма на посредниците. „На някакъв етап, фиатната валута ще трябва да бъде обменена за виртуална валута или обратното, на посредници, които продават или обменят виртуална валута“, каза министърът на централната банка.

И накрая заместник-премиерът подчерта, че „все още развиващото се“ виртуално валутно пространство се наблюдава отблизо от паричния съвет, тъй като се препоръчва все пак един балансиран подход, който насърчава иновациите в интернет пространството“. Той заяви: „Подобно на повечето нововъведения, то представя нови възможности, както и рискове. Съветът наблюдава внимателно това развитие и изучава подходите, възприети и в други юрисдикции. Основната идея е нашата политика и правила да стимулират иновациите, като смекчават рисковете, които те крият в себе си за прикриване на престъпления като пране на пари и тероризъм“.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *