Синдикатите в Мини „Марица-Изток“ са в готовност за стачка

Протестът бе насрочен още за 21 декември, но не се състоя заради отказа на изпълнителния директор да подпише споразумение за гарантиране на живота и здравето на стачкуващите работници.
Синдикатите от Мини „Марица- Изток“ настояват работодателят да изпълни подписаното на 12 юли споразумение, което регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството, а изпълнителният директор инж. Евгени Стойков е оттеглил подписа си от него въпреки очакваните приходи на дружеството от 500 млн. лв.
Тричленна комисия от Националния институт за помирение и арбитраж имаше заседание на 29 декември по случая. В навечерието на Коледа всичките 7100 работници и служители на мините получиха по над хиляда лева премии, които обаче нямали нищо общо със споразумението от лятото.
Мини „Марица Изток“ ще спрат доставките на въглища за топлоелектрическите централи още от 7 януари, ако работодателят не увеличи възнагражденията на миньорите съобразно с увеличението на продукцията. Нямаме друг начин да защитим исканията си, след като не срещаме разбиране, каза председателят на миньорския синдикат към КТ „Подкрепа“ Генчо Генчев.
Централите имат някакви запаси от въглища, но те са за десетина дни да работят на пълни мощности и все пак се надяваме, че работодателят ще прояви разум и ще си изпълни задълженията, тъй като тук не става въпрос за искания, които да са неосъществими.
Ако започне стачка в системата ще има колапс и ще има спиране на тока, обясни още той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *