Синдикати искат деблокиране на резерва

В рамките на преговорите за нова антикризисна програма на правителството, КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще представят съгласувано предложение за деблокирането на около 1.3 млрд.лв. от фискалния резерв.
С тези пари трябва целево да бъдат подпомогнати бизнеса и най-уязвимите групи от населението в страната. Това съобщи във Велико Търново вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде БТА. По неговите думи програмата с антикризисни мерки трябва да бъде с продължителност между 12 и 18 месеца. В нея синдикатите ще настояват за увеличение на минималната работна заплата, която трябва да бъде обвързана с официалния праг на бедността – 211 лв.и да не надвишава 50 на сто от размера на средната работна заплата за страната, който за тази година се изчислява на около 600 лв.

Повишаване на средствата за обезщетения при безработица, както и на помощи за семейства с двама безработни, които изплащат ипотечен кредит, предлагат още синдикатите. За да постъпят свежи пари в бизнеса, който дължи над 400 млн.лв. за забавени заплати, от КНСБ ще искат в рамките на месец Банката за развитие да бъде капитализирана с нови 500 млн.лв..

При фискален резерв от 7.7 млрд.лв. в края на миналата година, ние смятаме, че през тази година България може да си позволи бюджетен дефицит от 1.5 – 2 на сто, каза Димитров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *