Ситуацията с японските атомни централи е под контрол

Нориюки Шиката, говорител на японския премиер Наото Кан, заяви за Си Ен Ен, че ситуацията с пострадалите от земетресението атомни електроцентрали „Фукушима 1“ и „Фукушима 2“ е под контрол и реакторите не са в състояние на разтапяне. Не, в случая не става въпрос за разтапяне. И това е нещо, което ние контролираме. Ситуацията е под контрол. С освобождаването на парата успяхме да задържим налягането в реактора, подчерта Шиката предСи ЕнЕн.
По-рано в неделя беше изпусната радиоактивна пара от трети блок на „Фукушима 1“. Шиката увери, че изпуснатата пара не е опасна за здравето на хората.
Изпускаме пара, което доведе до съвсем малко количество радиация, но това няма да навреди на жителите в околността, каза той.
Говорителят на японския премиер обясни, че излизането извън строя на двете атомни електроцентрали е нанесло удар върху електрическата система на страната. Започнало е изпращане на съобщения на потребителите, които призовават те да намалят своето потребление на електроенергия.
За да избегнем спирания на тока, изпращаме съобщения на японските потребители да намалят използването на електричество, обясни говорителят.
Нориюки Шиката каза още, че за момента основната цел на японското правителство е да контролира ситуацията на местно ниво, но ако има нужда, ще поиска помощ от други страни и неправителствени организации.
Наша основна мисия е да контролираме ситуацията на местно ниво и ако има недостиг на помощ, може да помолим чужди правителства или в някои случаи неправителствени организации. Но настоящата ситуация е, че правителството ни провежда големи спасителни операции, заяви Нориюки Шиката.
Междувременно Япония обяви програма за планирани спирания на тока, която започва в понеделник. Причината е, че две от атомните централи на страната – „Фукушима 1“ и „Фукушима 2“, са извън строя, след като пострадаха от земетресението, което удари страната.
Премиерът Наото Кан заяви в неделя, че е упълномощил спирането на тока, за да се предотврати внезапно голямо прекъсване на електроподаването, което може да причини сериозни щети както на икономиката, така и на нормалния живот на хората. Кан добави, че ситуацията с доставките след земетресението е „изключително тежка“ и призова за разбиране от обществеността.
Спирането на тока ще се осъществи в региона, обслужван от компания ТЕПКО („Токио илектрик пауър“), който обхваща Токио, но без централната част, префектурите Чиба, Гунма, Ибараки, Канагава, Тогичи, Сайтама, Яманаши и част от Шизуока. Компанията съобщи, че спирането ще продължи няколко седмици до около края на април. Регионът ще бъде разделен на 5 части и всяка част ще бъде без ток за 3 часа през деня.
ТЕПКО очаква да има недостиг на около 25 процента от електроенергията, която нормално подава по това време на годината.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *