Скандален дилър се бори срещу депортацията си от Великобритания

Неговото име изгря на скандалния банков небосклон преди пет години. Тогава 31-годишният дилър от швейцарската банка UBS Квеку Адоболи попадна зад решетките с решение на лондонски съд, с което бе признат за виновен по две от общо шесте обвинения срещу него. Най-сериозното беше за загубата от 2,3 милиарда долара, причинена на банката, както и за извършването на неразрешени търговски операции в период от близо три години. По обвиненията за подправяне на документи той беше оправдан. През цялото време на процеса ганаецът твърдеше, че е невинен и за всичко е бил поощряван от началниците си, които са го окуражавали да „разширява лимитите“. Той излежа девет месеца в предварителен арест и после излезе под гаранция. От присъдените 7 години той фактически прекара в затвора половината от това време.

Финансовите надзорни органи забраниха на Адоболи да упражнява професията на финансовите пазари, а самата банка бе глобена 20 милиона лири за липсата на системен контрол, довел до нарушаване на вътрешните правила и големи загуби.

След излизането си от затвора ганаецът поведе борба и срещу решението за депортиране, според което трябваше да бъде върнат в Африка. В специално създадена страница за групово финансиране се започна събирането на средства за посрещане на разходите по неговата жалба против депортирането. От една страна неговите защитници заявяваха, че при него има нулев риск от рецидив, платил е висока цена за своята грешка и може да има уникален принос в английското общество.

Но квесторите от трибунала на имиграцията отсичат, че „докато той е социално и културно интегриран в Обединеното кралство, семейството му е в Гана  и че г-н Адоболи няма да има много сериозни пречки да се реинтегрира към живота в Гана“.

Наричан измамник-търговец, рафиниран мошеник, банков крадец и т.н. след излизането си от затвора, дори и когато беше в имиграционен център, ганаецът не пропуска да се извини за направените грешки и да атакува ръководството на банката, че го е поощрявало за подобни операции и дори сега не е направено достатъчно за възвръщане доверието на обществото.

В първото си интервю, излъчвано по Би Би Си, той продължава да твърди, че банката е все още разкъсвана от конфликти на интереси. Той допълни, че дилърите са били притискани да реализират печалби, без значение на каква цена. Запитан дали престъпленията, които е извършил в онези години – резервиращи фиктивни сделки, които се припокриват с реални хазартни игри в предследване на печалбите, дали могат да се случат и днес, той отговаря категорично: „Абсолютно“.

И на него може да му се вярва, защото тогава беше наречен „най-големият измамник-дилър в британската история“ и обвинението в процеса многе често го квалифицираше като „майстор-измамник“ и „сложен лъжец“. А от своя страна той твърди, че може да помогне на финансовия сектор да се реформира, като сподели своя опит и преживявания.

След излизането от затвора преди година, 36-годишният се оплака, че е лишен от правото да работи и е  бил възпрепятстван да започне платена работа. Сега той живее с приятели в Единбург. Попитан дали поведението на служителите в банковия сектор се е променило,  той отвръща: „Не, със сигурност не“. Според него младите хора, с които е говорил, както и бивши колеги, то те все още се борят със същите проблеми и конфликти, същият натиск за постигане на всяка цена. Служителите са длъжни да предприемат риск,  за да генерират печалба. Неговото мнение е, че ако инвестиционни банки продължават да гонят едно и също ниво на рентабилност, което са имали в миналото, единственият начин да се генерират тези печалби днес, е да се поеме по-голям риск.

Но от гледна точка на официалната политика е  желанието да се ограничи поемането на риск, това от своя страна обаче ще ограничи рентабилността, което вече ражда конфликт на интереси. И когато конфликтът идва, хората попадат в тази сива зона и затова  може всичко  да се случи абсолютно  отново.

Адоболи припомня сега действията си и съжалява за тях, особено онези, които вече са имали потенциал да подкопаят банката и възможните загуби от тях са могли да достигнат 8 млрд. евро. Това е било възможно чрез създаване на тайни вътрешени черни каси и резервация на фиктивни сделки, за да се скрие размера на огромния риск, който  е предприемал. Опитите с мултимилионни лири залози да гони печалби във фондовите пазари също не са успели да покрият загубите  му. Неговата кратка оценка е: ‘Провалих се’

Той твърди отново, че други в банката са знаели за действията му и той е бил поставен под огромен натиск да постигне високи нива на печалба. Естествена от банка UBS  отричат, че някой друг е знаел какво прави Адоболи.

По време на процеса той много често повтаря, че съжалява, че е направил грешка, но и хората около него също са правили грешки, но не това е най-важното. Единственият начин да се реабилитира според него е той да върви напред. Макар да е един от малкото банкери, вкаран в затвора, особено при финансова криза има мнозина банкери, които извършват  нарушения на правилата и дори престъпления и също могат да бъдат осъдени, той сега твърди, че присъдите не са най-добрия начин да се помогне на обществото да държи тези хора отговорни, това не решава проблемите.  Единственият начин е човек да се движи напред, без да повтаря грешките си…

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *