Скандалната съдия Янева скрила ипотека за 50 000 евро

Приключила е проверката на Сметната палата, поискана от Комисията по професионална етика към ВСС, която трябваше да изясни дали има несъответствие между придобито и декларирано имущество, съобщиха официално от съвета. Установено е, че през 2007, 2009 и 2010 година не са констатирани несъответствия в подадените декларации на новоназначената шефка на Софийски градски съд.
За 2008 година обаче от Сметната палата излизат със следното заключение за несъответствие: „Не е декларирала ипотека на апартамент с площ 107, 25 кв.м. в гр. София за обезпечаване на банков кредит в размер на 50 000 евро“.
Писмото на Сметната палата е подписано от председателя й проф. д-р Валери Димитров. В него се уточнява, че проверката на декларациите на Янева, подадени през 2011 година, ще бъде извършена и резултатите ще бъдат публикувани на Интернет страницата на палатата в края на годината, се казва още в съобщението на ВСС.
По-късно обаче се оказа, че специална проверка на Сметната палата не е имало, което обясни съмненията, че проверката, поискана миналата седмица, е била направена толкова бързо. От одитната институция разясниха, че председателят й Валери Димитров е писал на ВСС, но просто е припомнил резултатите от предишните ежегодни проверки, които са правени на Янева, съобщиха „Дневник“ и „Медиапул“. Сметната палата не може да прави проверки по сигнал, уточниха оттам и допълниха, че още не са се произнесли по декларацията на Янева за 2010 г., защото тя се проверява заедно с всички останали над 7000 лица, заемащи публични длъжности.
Днес Комисията за конфликт на интереси към ВСС обсъжда работата на новия председател на СГС по едно от делата срещу „Софийски имоти“. Миналата седмица Владимира Янева отказа да си направи отвод по делото, защото нямало конфликт на интереси, въпреки че като пълномощник на баща си е закупила от общинското дружество два имота на преференциални цени.
Изслушването на самата Янева ще бъде на следващото заседание на ВСС – на 27 юни. Комисията ще изиска от нея да предостави всички документи по делото срещу общинското дружество „Софийски имоти“, както и такива за сделката, извършена от нея самата в качеството й на пълномощник.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *