След писмо от Брюксел от МОСВ уверяват, че няма проблеми с европроектите

Няма спрени проекти по Оперативна програма (ОП) „Околна среда” и всички подписани договори по програмата до този момент се изпълняват успешно. Това увериха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) във връзка с писмо от Европейската комисия (ЕК), посочващо проблеми по проекти за изграждане на водна инфраструктура, които ще се финансират от ОП „Околна среда”.
Писмото е част от кореспонденцията между България и ЕК по процедура за уточняване на параметрите за формиране на разходите за изграждане на водна инфраструктура. ЕК препоръчва да се преразгледат заложените параметри в договорите и да се въведе по-ниска водоснабдителна норма на човек. Тази норма обаче е съобразена с действащата в момента нормативна база у нас, както и с актуалното състояние на ВиК мрежата в страната, се казва в съобщението на МОСВ.
Има договореност между България и ЕК за преоценяване на системата на риска по проектите, които ще се финансират от ОП „Околна среда”. В момента се извършва експертен преглед на приложимите норми за проектиране във ВиК сектора и на показателите за финансов риск и ефективност. Системата ще работи на следния принцип: ако някой не може да докаже нормален разход, то този разход няма да му бъде изплащан.
„Общините първо плащат на строителите, след това доказват пред нас разходите и са предупредени, че ако има несъответствие между пазарни цени и изплатени разходи, те няма да бъдат покривани“, заяви директорът на дирекция „Кохезионна политика за околна среда” към МОСВ Васил Маргаритов.
В момента се прави преглед на всички такива проекти, който би трябвало да приключи другата седмица и там, където бъдат открити несъответствия, ще има преоценка на финансовата рамка, но това не е спиране, категоричен е Васил Маргаритов.
Възможно е въвеждане на някои нови критерии, което ще доведе до промяна в някои финансови параметри във ВиК сектора и ще се отрази в процеса на планиране и проектиране, но в никакъв случай не означава предварителна финансова корекция на този етап, става ясно от съобщението на МОСВ. Новите критерии предстои да бъдат одобрени от Комитета за наблюдение на ОП „Околна среда” и едва тогава ще се пристъпи към тяхното прилагане.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *