След удара на ГДБОП се появи chitanka.gdbop.com

Сайтът за книги chitanka.info, който вчера бе спрян при операция на ГДБОП, отново работи, установи проверка на Дир.бг . Интернет страницата обаче вече има ново име, с което собствениците изразяват отношението си към антимафиотите – chitanka.gdbop.com.

Сайтът с виртуалната библиотека вече се хоства в чужбина, твърдят активни потребители. Според други обаче, той все още е на български сървър.
Още вчера вечерта „читанката“ препращаше към един от най-големите пиратски сайтове в света – шведския thepiratebay.org, където бе прехвърлена цялата информация с пълното съдържание на книгите.

Акцията предизвика гневната реакция на хиляди интернет потребители, които препълниха форумите с коментари. Някои от тях писаха, че според закона за авторското право библиотеките могат да възпроизвеждат произведения без разрешение от авторите и без изплащане на възнаграждение:
Чл. 24. (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
(…)
9. (изм. – ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели.

Вчера от МВР отново на висок глас съобщиха, че при акция на ГДБОП срещу „шестчленна престъпна група, действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България“, е образувано досъдебно производство за пиратско разпространение на книги. Спецполицаите открили сървъра на покрива на обществена сграда вСофия.
Според официалното съобщение от дейността на групата са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.
Вофициалното съобщение, както винаги напоследък, скромно сеподчертаваше, че това е „поредната успешна операция в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата, за ограничаване на интелектуалното пиратство“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *