Средната заплата във Фейсбук гони $ 250 000

Служителите в най-голямата в света социална мрежа Фейсбук са получили през миналата година средно възнаграждение от над 240 000 долара.  А общите компенсации за главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг са надхвърлили 8,8 млн. долара, пише The Wall Street Journal, като се позовава на официални финансови данни на водещата социална мрежа за 2017 г. Цялостното възнаграждение на Зукърбърг е достигнало 8 852 366 долара, което е с около 37 пъти по-високо от средното заплащане на служител на комапнията, показват годишните отчети. Както и досега, основната заплата на Марк Зукърбърг за 2017 г. е била от едва 1 долар, а той не получавал бонуси или други възнаграждения.
В същото време обаче разходите за сигурност и пътувания на 33-годишния милиардер са нараснали с цели 54% до около 8,85 милиона долара през миналата година, когато той предприе обиколка на 30 от американските щати. Фейсбук изчислява съотношението на заплатите от 37 към 1, като сравнява компенсацията на Зукърбърг с тази на конкретно лице, идентифицирано като средноквалифициран служител на компанията.
Компаниите в САЩ са длъжни да разкриват съотношението на заплатите като част от по-широкото изискване на закона Дод-Франк, което влезе в сила през тази година.
В изчисленията си Фейсбук не включва работници на непостоянен договор или служители, наети от трета страна. Заплатите на такива служители са много по-ниски от тези на служителите на пълен работен ден, като района на Залива те печелят между 18 до 34,75 долара на час.
Средната заплата във Фейсбук е втората по големина сред досега докладваните заплати – от 325 компании, чиито акции се търгуват на индекса S&P 500. Тя е почти двойно по-висока от тази в Morgan Stanley. Досега лидер в своеобразната класация е Incyte Corp. – биотехнологична компания с 1200 служители, чиято средностатистическа заплата възлиза на 253 015 долара. Фейсбук има около 25 100 служители.

Като президент на САЩ в първото си телевизионно интервю Доналд Тръмп обяви, че се отказва от президентската си заплата. Той уточни, че дори не знае колко печели президентът. „Мисля, че трябва по закон да получавам поне годишно, значи ще го получавам“, каза Тръмп. Журналистът поясни, че се отказва от 400 000 долара годишно. Доналд Тръмп ще стане третият президент в историята на САЩ, който няма да взима заплата, пишат американски медии. Хърбърт Хувър и Джон Кенеди са дарили заплатите си за благотворителност.

В класацията на заплатите на световните лидери преди повече от година най-високоплатеният политик бе Барак Обама с годишна заплата от 400 000 долара. В дъното на класацията бе китайският му колега Си Дзинпин с годишна заплата от 22 000 долара. Обама, освен заплатата, получаваше и данъчни облекчения в размер на 50 000 долара, а заплатата на президента на САЩ се е увеличила двойно след идването на власт на Джордж Буш през 2001 г.
Веднага след Обама се нареди канадският премиер Стивън Харпър, който годишно печели 260 000 долара, а на трето място в списъка на най-добре платени лидери от икономически най-развитите страни е германският канцлер Ангела Меркел с годишни приходи от 234 383 долара. Южноафриканският президент Джейкъб Зума годишно получава 223 600 долара, а британският експремиер Дейвид Камерън взимаше 214 782 долара, включително и парламентарната заплата, докато се прости и с нея след референдума за Брекзита…

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *