Служители от ДАНС напускат масово, твърди депутат

Причината – парите за агенцията намаляват за пореден път, ще се режат заплати и обезщетения, съобщи Добрев пред “Фокус”.
Както вече стана ясно, по настояване на финансовия министър Симеон Дянков, освен, че бюджетът на ДАНС беше намален, заплатите на служителите при пенсиониране бяха намалени от 20 на 15. Очаква се и стажът за пенсиониране да се увеличи с 2 години.
„Факт е, че преди да ги пореже, държавата инвестира в тези хора. Определи им изключително важни и отговорни функции – защита на обекти от националната сигурност, финансово и икономическо разузнаване, борба с корупцията по високите етажи“, каза още Добрев. Той изтъкна, че парламентарната комисия за контрол на ДАНС е посочила, че 20% от функциите й ще останат финансово неосигурени и това поставя на риск действията й. „Да не говорим за нова модерна техника. Премиерът може да не се интересува от ДАНС, но е длъжен да се интересува от последствията от политическите си решения. Защото масовото опразване на коридорите на ДАНС праща хората от другата страна, при доскорошните им „обекти”, подчерта депутатът .
Той заяви още, че иска да развенчае мита за „огромните” заплати в агенцията.   „В ДАНС стартовата заплата на един агент е 1200 лева. С намаляването на бюджета на ведомството тя ще стане 750-800 лева. Толкова може да си докара и сервитьор в столично заведение. Разликата е, че никой няма интерес да даде подкуп на сервитьор или да му плати да си мълчи“, коментира червеният депутат.
Той попита риторично колко, според министър Цветан Цветанов, чието ведомство получава най-голям бюджет, е нормално да получава един агент на ДАНС, ако от него се очаква да разкрива корупция за милиони? „Всъщност кое е по-важно, кое е по професинално: да влезеш с качулки като сбъркаш вратата, изпотрошиш всичко и после се извиниш или да следиш, анализираш информация и да неутрализираш престъпления? Май за пореден път ще направим крачка назад като ДАНС бъде „погълната” от ГДБОП. Така се говори. За повече информация – питайте Цветанов“, каза още Кирил Добрев.
В началото на месеца от стенограма на едно от правителствените заседания стана ясно, че министри са спорили остро с вицепремиера Симеон Дянков заради намеренията му да ореже социалните придобивки на силовите ведомства. Тогава, в опита да намери баланс, премиерът Бойко Борисов признава: „Това, което и самите редови полицаи и редови военни ги дразни, са т.н. шапкари, чантаджии. Тези определения аз съм ги чул от колегите, с които съм работил в МВР. Голяма администрация, много началници, малко индианци, където викаше един – „много вождове, малко индианци”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *