Смартфонът скоро ще бъде ключът за вашата кола

Пригответе се да изхвърлите ключовете за колата си. Volvo експериментира, така че да позволи на шофьорите да използват приложение за смартфони, за да палят колата си, предава CNN.

Приложението, което представлява дигитален ключ, ще предлага опция за отваряне на врата и палене на колата без докосване на телефона. Подобно на сегашните дистанционни, телефонът може да остане в джоба или чантата на потребителя.

Сензор ще засича кога телефонът е близо до колата или вътре в нея, позволявайки на вратите да се отворят, а на двигателя – да бъде запален.

Тази технология ще стартира през 2017 г. и ще бъде пусната като малък пилотен проект в Швеция, а вероятно по-късно и в САЩ. Планът е след това услугата да се предлага в по-широк мащаб, обяви говорителят на Volvo. Купувачите на Volvo, които все пак искат да имат физически ключ, няма да бъдат лишени от него.

Собственикът на колата ще има контрол върху споделените дигитални ключове и може да постави дата, на която ключът да „изтече“ за даден потребител, така че той повече да не може да ползва. Това ще позволи временното ползване от други хора, без да необходимо реалното „даване“ на ключа.

„Нашата иновативна технология за дигитален ключ има потенциала напълно да промени това как едно Volvo може да се ползва и споделя“, коментира вицепрезидентът на компанията Хенрик Грийн, който отговаря за продуктовата стратегия.Volvo ще тества технологията на своята услуга за споделяне на коли Sunfleet, която е базирана на летището в Гьотеборг в Швеция.

Тя е разработила проекта заедно с шведската компания Ericsson. Volvo също е базирана в Швеция, но е собственост на китайската Zhejiang Geely Holding Group.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *