Собствениците на жилища за над 1 млн. долара в Москва намалели с 30%

От началото на кризата в Русия броят на хората, които притежават жилищен имот в Москва на стойност над 1 млн. долара, е намалял с една трета, съобщават от агенцията за имоти Doki.
До началото на кризата в руската столица е имало близо 290 хил. собственици на жилище за над 1 млн. долара. От октомври миналата година насам обаче броят на „жилищните милионери“ е намалял до 191 хил. души и продължава да пада със средно 4,8% на месец, са изчислили от агенцията.
Към момента имоти за 1 млн. долара в Москва имат около 89 хил. души, други 51 хил. притежават жилище на стойност от 1 до 3 млн., 28 хил. имат имот на цена от 3 до 5 млн., а 22 хил. са собственици на жилище за над 5 млн. долара, сочат още данните.
От всички райони на Москва най-голямо количество милионери, измерени по този начин, живеят в Централния административен окръг – 55 хил. души.
По думите на генералния директор на агенцията Валери Барнинц за изминалите седем медеца броят на милионерите в Москва се е топил с най-бързи темпове в централния район, както и в северните и североизточните квартали, като това са предимно собственици на имоти, чиито характеристики отговорят по-скоро на икономичния клас, но са имали завишена стойност.
При определянето на броя „жилищни милионери“ от агенцията са отчели разположението на имота, неговите характеристики, пазарната му стойност до октомври 2008 г. и тази към май тази година, броят собственици, както и валутните колебания.
Според данните на агенцията най-скъпото продадено жилище в Москва през май е за 16,5 млн. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *