Соларпро изгради и пусна първия етап от фотоволтаична централа

Днес официално бе пуснат в експлоатация първия етап на фотоволтаичната електроцентрала на Соларпро в с. Янково, Шуменско. Първият етап от проекта North-East 1 е с инсталирана мощност 338 kWp (киловатпика). Централата вече успешно е присъединена към електроразпределителната мрежа на E.ON и доставя електроенергия на електроразпределителното дружество. Пълната мощност на централата ще бъде въведена в експлоатация до края на годината. Цялата централа North-East 1 е с номинална мощност 2404 kWp и ще бъде най-големият фотоволтаичен парк у нас.

Соларната централа не е построена върху земеделски земи, а върху индустриален терен, на който преди разчистването са били разположени изоставени стопански сгради и оранжерии.

Централата в Янково се изгражда с тънкослойни фотоволтаични панели, произведени от Соларпро във фабриката в Силистра. Компанията е единствената в България, която затваря пълния цикъл на производство на фотоволтаични панели. Компонентите на централата са предимно български, всички подизпълнители са местни компании, което осигурява нови директни и косвени работни места в района на Североизточна България.

Соларпро е дъщерно дружество на Каолин, което изгради най-големия завод за слънчеви панели на Балканите, с планиран капацитет от 18 мегавата годишно, организиран в три производствени линии на този етап. Капиталът на дружеството неотдавна бе увеличен за пореден път, от 12 на 24 млн. лева. В края на март бяха произведени първите панели от производствената линия на завода за слънчеви фотоволтаични панели в Силистра. Предвижда се около Соларпро да се създаде регионален клъстър за технологии и производство на чиста енергия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *