Сорос купува злато

Водещи инвеститори от Джон Полсън до Джордж Сорос купуват злато.
Металът ще поскъпва през всяко тримесечие на следващата година и ще достигне средно 1 925 долара за тройунция през последните три месеца или с 12% повече от сега, според средната прогноза на запитаните от Bloomberg анализатори.
Инвестиционният фонд Paulson & Co. е заложил 3.62 млрд. долара чрез SPDR Gold Trust, като е увеличил размера на дългите си позиции с 49% през третото тримесечие.
Централните банки от Европа до Китай обещават парични стимули в подкрепа на растежа на икономиките си, което поражда по-високи инфлационни очаквания. Досега през тази година инвеститорите в САЩ са купили борсово търгувани инструменти базирани златото, еквиваленти на 247 метрични тона от метала.
Централните банки увеличаваха златните си резерви в 19 последователни месеца до август, най-дългата такава серия от 1964 г. насам, показват данните на МВФ. Общият обем на държавните експозиции в метала е достигнал 31 461 това или 18% от всичкото злато добито в мините досега.
През тази година златото поскъпна с 11% до 1 734 долара за тройунция, в същото време цените на борсово търгуваните суровини като цяло са се повишили с 0.8%, акциите са поскъпнали с 8.1%, а възвращаемостта от американските облигации е 2.7%.
Сорос увеличи обема на инвестициите си в SPDR Gold Trust до 1.32 млн. дяла през третото тримесечие, което е най-голямата експозиция на милиардера в акции на инвестиращи в злато фондове от 2010 г. насам, показват данните на SEC.
Всеки дял в Gold Trust е еквивалентен на една десета от унция, тоест позицията на Сорос възлиза на 219 милиона долара.
Откакто през 2010 г. инвеститорът каза, че златото е „най-големият балон при активите“ цената на метала се е повишила с 59%.
Прогнозата на Credit Suisse Group AG, която според Bloomberg най-точно предвижда движенията на цената на златото през последните 2 години е, че металът ще поскъпне с до 1 880 долара през четвъртото тримесечие на следващата година. В същото време UniCredit SpA очаква цена от 1950 долара за тройунция, а Deutsche Bank AG предвижда 2 300 долара за тройунция през третото тримесечие.
Но през третото тримесечие на тази година търсенето на злато е намаляло с 11 на сто, най-силният спад от 2009 г. насам. Забавянето на растежа на Китай е довело до това, че китайската народна банка е намалила покупките на метала за балансиране на валутните си резерви. А Индия, най-големият купувач за тримесечието, е купила 24% по-малко през първите девет месеца на година, като цената на златото в рупии достигна рекорд през септември.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *