София с бюджет от 1,5 млрд. лева

Столичният общински съвет прие бюджета на София за 2018 г. Общинските съветници гласуваха с 42 гласа „за“, 14 „против“ и 0 „въздържали се“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че бюджетът на София за 2018 г. е над 1,5 млрд. лв. и е доказателство за доброто финансово състояние на общината. „Преди около месец в края на 2017 г. представихме пред СОС проекта за бюджета през 2018 г. След това се проведе и публично обществено обсъждане. Имаше достатъчно време за предложения и дискусии. Благодаря на всички колеги за това, че работиха активно за навременното изготвяне на проекта за бюджет. Подготви се един добър проект на бюджет. Днес обсъждаме проекта за бюджета на София за 2018 г. в размер на 1,5 млрд. лв., което е с 220 млн. лв. повече в сравнение с този за 2017 г.“, заяви Фандъкова.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов заяви, че ще бъдат с чиста съвест да не подкрепят за пореден път един и същ бюджет, тъй като той не решава нито един проблем на София. Председателят на финансовата комисия Орлин Алексиев му отговори: „личи си, г-н Таков, че не сте яли кекс снощи“.

Войслав Тодоров от „Сердика (АБВ, Български соациалдемократи) допълни, че има повече пари, но ги харчат за ежедневни разходи, а не за инвестиции. „Разходите по чистота са важни, но те са нещо, което минава и заминава. Имаме слабо планиране на приходите на общината“, коментира той.

Зам.-председателят на Столичния общински съвет от групата на БСП Милка Христова заяви, че не се е променила технологията на съставянето на бюджета. „За поредна година научавам за основни разчети от медиите. Нормално ли е да получа на 15 януари бюджета, да внеса промени на 18 януари и да ми бъде казано, че съм закъсняла. Само преди 1 година се обединихме, че тази година трябва да бъде различна“, коментира Христова и добави, че запазена марка се е превърнало лепенето на павета в София. Тя обаче открои, че Столична община определено се е обърнала с лице към лечебните заведения. „Бюджетът има и своите силни страни, но за съжаление слабостите са много повече“, заключи Милка Христова, информира в.Стандарт.

Малина Едрева добави, че няма друг кмет, който налага такива санкции и гаранции за обектите.

Зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов заяви, че никога в историята в този град не са се строили толкова много детски градини и училища, както през последните години. По думите му броят на децата е достигнал до 48 300. Той уточни, че целта им е да разпределят равномерно детските градини и ясли.

В началото на заседанието Симеон Славчев от Политическа група 5 предложи мерките за въздуха да се отчитат и обсъждат всяка седмица, както и да бъде създадена екополиция, чрез която ще може бързо и лесно да се приложат тези мерки.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *